latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:40 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Modriča: Odlikovanja za 14 porodica poginulih boraca VRS (VIDEO)

U Modriči su uručena odlikovanja "Medalja zasluga za narod" za 14 porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.
Modriča - odlikovanja - Foto: RTRS
Modriča - odlikovanjaFoto: RTRS

Povodom 15. septembra, Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu posthumno su odlikovani borci s područja Modriče i Dervente.

Dragana Ilić imala je samo pet godina kada je ostala bez oca Branka, koji je poginuo 1994. godine na Gradačačkom ratištu braneći Republiku Srpsku.

- Medalja je dokaz da život moga oca nije izgubljen uzalud, ovo je na neki način zahvalanost svim borcima koji su se borili, koji su izgubili život, kaže Dragana.

Slobodanki Milićević u ratu su stradala dva sina. I ona je izrazila zahvalnost i opštini i Boračkoj organizaciji.

Znamenje vrijedi onoliko koliko je veliko djelo za koje se prima, a njihovo djelo je veliko i zove se Republika Srpska, poručeno je iz Modriče.

- Teško je bilo kakvu utjehu dati porodicama poginulih. Možemo raći da smo tu zajedno, da ćemo raditi onoliko koliko možemo i da zajeadnički možemo računati jedni na druge i da budemo jedinstveni, poruka je Mladena Krekića, načelnika Opštine Modriča.

- Ovo je pored duga zahvalnosti i dug odgovornosti RS za svoje stvaraoce. Tako to treba i tretirati. Ova posthumna odlikovanja imaju taj smisao i svoju svrhu da se država na ovaj način zahvali, istakao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila

Za Srpsku je život dalo 23.000 boraca- još oko šest hiljada poginulih trebalo bi da bude posthumno odlikovano.