X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/12/2016 |  15:43 | Izvor: RTRS

Kako će izgledati računari za 15 godina i šta će sve moći?

Žastin Kasel sa Univerziteta Karnegi Melon kaže da će računara biti u još većem broju oko nas, ali i da će kvantni računari postati sve važniji u budućnosti.
Kako će izgledati računari u skoroj bdućnosti? - Foto: ilustracija
Kako će izgledati računari u skoroj bdućnosti?Foto: ilustracija

Iako i dalje imamo predrasude o računarima kao sivim kutijama koje stoje na stolu ili su nam danas u džepovima, računari se danas nalaze u gotovo svemu što dodirujemo. Oni su u automobilima, termostatima, hladnjacima... i zbog toga moramo da pazimo i na to šta nose u budućnosti jer će imati uticaj na nas kroz cijeli dan, rekla je Žastin Kasel sa Univerziteta Karnegi Melon u intervjuu za Svjetski ekonomski forum.

Dok današnji računari mogu da komuniciraju s uređajima oko nas, Kasel kaže da će u budućnosti takvi predmeti sami postati računari. Govoreći o računarima u 2030. godini, Kasel kaže kako je to teško predvidjeti jer se promjene odvijaju toliko brzo.

- Znamo da će kvantni računari postati izuzetno važni, jer će oni postati izuzetno mali i to prema atomskim nivoima. Nano-računari će doneti veliku promjenu jer ćemo moći da ih progutamo s pilulom i sami će recimo otkriti sve o našoj bolesti i krenuti u liječenje - kaže Kasel. Ona predviđa i razvoj štampanja delova tela, a taj snažniji ulazak računarstva u sve delove naših života tražiće i da se osigura kako je napredak za naše dobro.

Na pitanje o gadžetima koje bi mogli da vidimo u to vrijeme, Kasel kaže kako ne misli na neki konkretan uređaj, već da bi trebalo raditi na tome da imamo uređaje koji će osnažiti veze među ljudima, odnosno tehnologije koje će poboljšati razumijevanje među pojedincima ili narodima.

Izvor: B 92, 24sata.hr