latinica  ћирилица
09/12/2016 |  20:57 | Autor: RTRS

Zbog kosih očiju studentu odbijen zahtjev za pasoš

Novozelanđaninu azijskog porijekla Ričardu Liju odbijen je zahtjev za pasoš jer ima previše kose oči. Li se zbog ovog incidenta nije ljutio i ne misli da je riječ o rasizmu.
Zbog kosih očiju studentu odbijen zahtjev za pasoš - Foto: nezavisne novine
Zbog kosih očiju studentu odbijen zahtjev za pasošFoto: nezavisne novine

Ovaj Di-DŽej i student avio-inženjerstva poslao je svoju fotografiju na onlajn provjeru Ministarstvu spoljnih poslova Novog Zelanda. Tu fotografiju je sistem označio kao grešku zbog "zatvorenih očiju", iako su njegove oči na fotografiji otvorene.

"Ne ljutim se. Uvijek sam imao male oči, a sistem za prepoznavanje lica je relativno nov i nesofisticiran", rekao je ovaj 22-godišnjak.

Li studira u Melburnu, u Australiji. Rođen je na Tajvanu, ali je odrastao na Novom Zelandu. Pokušavao je obnoviti svoj pasoš kako bi se mogao vratiti u Australiju nakon pauze. Kada je kontaktirao Ministarstvo spoljnih poslova, rekli su mu da je na njegovim očima bilo previše sjenki. Li je nakon toga poslao novu fotografiju i pasoš je obnovljen, a softver je prihvatio poboljšanu fotografiju iz devetog pokušaja.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Novog Zelanda rekao je da otprilike 20 odsto fotografija bude odbijeno jer ljudima oči budu zatvorene.

Izvor: Nezavisne novine