latinica  ћирилица
12/12/2016 |  08:39 ⇒ 08:40 | Autor: RTRS

Neobično biće iz morskih dubina prvi put viđeno nakon 100 godina

Naučnici Instituta za okeanografska istraživanja iz zaliva Monterej u Kaliforniji potvrdili su ovih dana da je neobično biće koje su pronašli u okeanu zapravo organizam koji nije viđen otkad je prvi put otkriven, 1900. godine.
Bića morskih dubina - Foto: ilustracija
Bića morskih dubinaFoto: ilustracija

Ogranizam, dugačak oko 9 centimetara, otkrio je podvodni robot na daljinsko upravljanje.

Providno biće nalik punoglavcu bilo je okruženo "kućicom" od proteina i celuloze. Riječ je o vrsti kičmenjaka koji proizvodi "kućicu" da bi pomoću nje uhvatio čestice hrane iz vode i filtrirao ih u tijelo.

Kada se filteri "kućice" zapuše, organizam je odbacuje i stvara novu, piše Nacionalna Geografija.

Iako devet centimetara zvuči malo, za ovakav tip organizma to je džinovska varijanta. Oni igraju veliku i važnu ulogu u morskom ekosistemu jer prenose hranljive materije s površine na morsko dno.

Naučnici su potvrdili da je u pitanju Bathochordaeus charon, nazvan po Haronu, lađaru iz grčke mitologije koji je prevozio mrtve preko rijeke Aheront.

Iako su ih u posljednjih nekoliko godina stručnjaci uočavali na radaru, nisu mogli sa stoprocentnom sigurnošću da utvrde da li je zaista riječ o tom biću, zbog čega se postavljalo pitanje da li još postoji ili je izumrlo.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Marine Biodiversity Records.

"Ovo je predivno otkriće i sad imamo genetske dokaze koji razlikuju ovu vrstu od ostalih srodnika. Takođe nam potvrđuje važnost direktnog istraživanja i proučavanja okeana", rekla je Alisa Oldridž, profesorka biologije na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari.

Izvor: B92