latinica  ћирилица
12/12/2016 |  15:11 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Vlada spremna na kompromis oko minulog rada (VIDEO)

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srpske spremna na kompromis sa svima, pa i sa sindikatom obrazovanja kada je riječ o obračunu minulog rada, što je i pokazala kroz seriju pregovora resornih ministara.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Žao mi je što je Sindikat sam sebe isključio iz pregovora o Zakonu o radu jer da su tada učestvovali, vjerovatno bi neka rješenja bila puno bolja nego što su sada. Mi smo tada morali da budemo i poslodavac i sindikat, te je bilo teško doći do adekvatnog rješenja", rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na pitanje da li je Vlada spremna na kompromis sa Sindikatom prosvjete u vezi sa smanjenjem obračuna minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto godišnje. Ona smatra da je sada potrebno pristupiti završnoj fazi pregovora sa sindikatima, što se i radi, a sutra će biti održan veliki skup sa svim socijalnim partnerima na kojem će biti "poslagane određene stvari".

"Da je prilikom uređenja novog radnog zakonodavstva bilo obezbijeđeno učešće sindikata, što je Vlada molila, neke stvari bi bile logičnije poslagane", istakla je predsjednica Vlade.

U Banjaluci je danas prekinuta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o prednacrtima Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2017-2019. godina i Budžeta Srpske za narednu godinu.

"Razgovori socijalnih partnera o pomenutim dokumentima idu u dobrom smjeru", rečeno je Srni u Ekonomsko-socijalnom savjetu.

Najavili su da se nastavak sjednice o reformama i budžetu, kao i o novom krivičnom zakonu i zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, očekuje sutra u 17.00 časova u prostorijama Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske.