latinica  ћирилица
13/12/2016 |  07:57 | Autor: RTRS

Novi patent za liječenje moždanog udara

Direktor klinike za radiologiju i neuroradiologiju Univerzitetske klinike Šlezvig-Holštajna (Njemačka) razvio je takozvani “stent retriver“, kojim se lako i bez težih posljedica uklanja tromb iz mozga.
Stent retriver - Foto: ilustracija
Stent retriverFoto: ilustracija

Samo u Njemačkoj moždani udar doživi 250.000 ljudi godišnje. Simptomi su iznenadno otežani govor i slabiji vid, pacijenti su rastrojeni i imaju osjećaj utrnulosti. Kada se dogodi, važno je brzo djelovati, jer svaki sekund može biti presudan. Do prije nekoliko godina liječenje je bilo prilično složeno, ponekad uz teške posljedice i oštećenja.

Profesor dr Olaf Јansen razvio je metodu koja svodi na minimum posljedice moždanog udara i omogućava pacijentima brži i uspješniji oporavak. Primjenjuje se od 2009. godine, a rezultati tri studije o moždanom udaru ESCAPE, EXTEND IA i SWIFT PRIME potvrđuju njene odlične rezultate.

“Stent retriver“ je crijevo dužine oko 150 cm i debljine oko jedan milimetar. Ljekar ubacuje specijalni kateter kroz krvni sud sve do začepljenja, gdje poprima oblik mreže. Ugrušak biva uhvaćen u mrežu i može da se izvuče iz krvnog suda, nakon čega krv ponovo normalno protiče.

“Koliko smo samo ljudskih života mogli da spasemo i koliko teških sudbina mogli da spriječimo da smo se toga ranije sjetili“, izjavio je dr Јansen za njemačku TV-mrežu NDR.

Izvor: Blic