latinica  ћирилица
14/12/2016 |  08:21 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

BL- Izložba Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas u Banjaluci da je period 1941-1945. godina možda i najtragičniji po količini i obimu zločina prema srpskom narodu, njegovoj baštini, tradiciji, kulturi i pravoslavnim crkvenim objektima.
Izložba "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu" (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Izložba "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu" (Foto: banjaluka.rs.ba)

Otvarajući izložbu arhivskih dokumenata "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941-1945 godine - Mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini", Radojičić je ocijenio da je taj period bio pokušaj bjesomučnog zatiranja nacionalne i vjerske pripadnosti uopšte, pa i naroda u fizičkom smislu.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci otvorena je izložba posvećena stradanju Eparhije banjalučke od 1941. do 1945. godine. Izložba je plod višemjesečnog truda Arhiva Republike Srpske, Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. 

Izložba je posvećena sjećanju na stradale pravoslavne sveštenike i vjeroučitelje, kao i na više od 80 uništenih pravoslavnih crkava i manastira na području Eparhije banjalučke u Drugom svjetskom ratu. Cilj ove izložbe je da pruži uvid u istorijske činjenice.

Direktor Arhiva SPC Beograd, Radovan Pilipović, rekao je da su predstavljene činjenice koje ukazuju na stradanje srpskog naroda i SPC na području današnjeg zapadnog dijela Republike Srpske, odnosno Bosanske Krajine u vrijeme tzv. NDH.

Direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda, Veljko Đurić Mišina, pozvao je građane da pogledaju izložbu, da se informišu, "jer je ovo priča lokalnog karaktera, priča o Bosanskoj Krajini, priča o Eparhiji banjalučkoj i ovom narodu".

Ovom izložbom njeni autori žele da odbrane pravo na sjećanje srpskog naroda na sopstvene žrtve.

- Da se usprotivi stalnim pokušajima revidiranja istorije i relativizacije zločina, jer smo svjedoci u našem komšiluku i našem regionu da se stalno pokušava relativizovati istorija i promijeniti istorijske činjenice i negirati zločine - istakao je gradonačelnik Banjaluke.

Izložba o 400 srušenih pravoslavnih hramova i preko stotinu ubijenih sveštenika, kao i pet episkopa, na području tzv. NDH biće predstavljena u još nekoliko opština u Srpskoj.