X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/12/2016 |  12:21 | Izvor: RTRS

Do dobre forme za 10 minuta vježbanja

Fizička aktivnost doprinosi boljem prilagođavanju na promjene vremena. Deset minuta svakodnevnog vježbanja može da bude podjednako efikasno kao da se trenira tri puta nedjeljno po pola sata.
Vježbanje (Foto: menshealth.com) -
Vježbanje (Foto: menshealth.com)

Ono što je bitno jeste kontinuitet, jer vremenom vježbanje postaje ne samo navika, već i potreba. Pojedini psiholozi ističu da ukoliko nekoj aktivnosti posvetimo 21 dan u kontinuitetu, ona će definitivno postati svakodnevna. To važi i za vježbanje. Prvi rezultat neprekidne desetominutne fizičke aktivnosti je osjećaj da imamo mnogo više energije, a vremenom se efekti vide i na tijelu.

Naravno, 10 minuta nije dovoljno da se rade vježbe za sve grupe mišića. Zato bi svaki trening trebalo da bude usmjeren na različite dijelove tela - ruke, noge, trbušnjake, butine, gluteus.

Bez obzira na to što kratko traje, svaki trening bi trebalo da započne sa nekoliko rotacija glave, ruku, struka, kukova.

Da bi se obezbijedila dinamika, odnosno povećao napor svakih mjesec dana potrebno je mijenjati program vježbi.

Preporuka je i da se dva dana u nedjelji pauzira. Da bi se postigao što bolji efekat savjet je da se vježba ispred ogledala.

Disanje takođe ne bi trebalo da se zanemari. Zato bi prije početka treninga trebalo provjetriti prostoriju, ili ako vrijeme to dozvoljava ostaviti prozor otvoren.

Desetominutni trening osim što podiže energiju i vremenom zateže mišiće, značajan je i zbog toga što pomaže organizmu da se bolje prilagodi na promjenljive klimatske uslove, povećava kapacitet srca i pluća, ubrzava cirkulaciju i smanjuje efekat stresa.

Izvor: Večernje novosti