latinica  ћирилица
14/12/2016 |  12:37 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Dodik sa ambasadorima Rusije i Turske (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.
Dodik i Ivancov (arhiv) - Foto: RTRS
Dodik i Ivancov (arhiv)Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske najprije je informisao ruskog ambasadra o rezultatima svoje skorašnje posjete Sankt Peterburgu, i izrazio nadu da će se dogovorena ekonomska, kulturna i saradnja u oblasti obrazovanja, između Republike Srpske i Sankt Peterburga, odvijati u željenom pravcu.

Predsjednik Dodik inforimisao je ambasadora Ivancova i o najaktuelnijim političkim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, sa naglaskom na devastaciji pravosuđa na nivou BiH od strane Bakira Izetbegovića i njegove SDA.

S tim u vezi predsjednik Republike Srpske istakao je neophodnost usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH, kao i reformi pravosudnog sistema u kojem bi Sud i Tužilaštvo BiH, koji ionako nemaju ni legalitet ni legitimitet, uveli u legalne tokove.

Predsjednik Dodik i ambasador Ivancov su razmijenili mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas i sa novoimenovanim ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom.

Sastanak je u potpunosti bio posvećen značajnijem unapređenju ekonomskih odnosa Republike Srpske i Turske.

Predsjednik Srpske i turski ambasador složili su se da je postojeća saradnja dobra ali nedovoljna. U tom smislu istaknuta je potreba da se intenziviraju aktivnosti na podršci realnom sektoru, što bi značilo otvaranje novih radnih mjesta.

Foto: RTRS

Predsjednik Dodik i ambasador Koč razgovarali su i o aktivnostima na obnovi kulturno-istorijskih spomenika, koji bi unaprijedili turističku ponudu Republike Srpske, koja bi postala atraktivnija destinacija za turiste iz Republike Turske.

Ambasador Turske informisao je predsjednika Republike Srpske o namjerama da se u Republici Srpskoj imenuje prvi počasni konzul Turske, što bi trebalo da se desi u najskorije vrijeme.

U delegaciji turskog ambasadora bili su predstavnici agencije Tika za BiH, direktor poslovnice Zirat banke u Banjoj Luci, te ekonomski savjetnici pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.