latinica  ћирилица
14/12/2016 |  13:22 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Za norovirus dovoljan i dodir

Norovirus se lako prenosi, čak i preko zagađene površine, a u zamrznutom stanju može da opstane i nekoliko mjeseci.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Izaziva stomačne tegobe koje traju do tri dana, ali pacijenti i 48 sati nakon oporavka mogu širiti virus. Јoš 1929. godine primjećeno je da se javlja najčešće od decembra do maja. Zaraza se može spriječiti čestim i temeljnim pranjem ruku, adekvatnom pripremom hrane, a preventivno djeluju i eterična ulja origana i cimeta.

Virus se izlučuje putem stolice i nekoliko dana nakon prestanka simptoma, pa ga često nazivaju "fekalnim virusom", ali i "ferari virusom", jer se vrlo brzo širi i prenosi. Otkriva se PCR metodom prilikom ispitivanja stolice.

Branko Velebit, rukovodilac Odjeljenja za mikrobiološka i molekularno-biološka ispitivanja u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa Srbije, upozorava: "Nakon trećeg dana kada prestanu vidljivi simptomi, sljedećih 48 sati građanin može da širi virus u svoju sredinu."

Virus se prenosi dodirom, tako da je dovoljno da se pipne ista površinu (kvaka, telefon, olovka, tastatura) koju je dotakla i zaražena osoba. Neadekvatno pripremljeni plodovi mora (školjke, dagnje) takođe mogu biti izvor zaraze.

Brisanjem igračaka i pranjem površina može se spriječiti prenošenje norovirusa

Norovirus najčešće izaziva mučninu, povraćanje, vodenaste stolice i bolove u stomaku. Usljed dehidriranosti često se javljaju slabost i bolovi u mišićima, pa je važno nadoknađivati tečnost (ljekari preporučuju rastvore za rehidrataciju). Vrlo je važno napomenuti da nakon infekcije ostaje samo privremeni imunitet, koji traje do dvije godine, pa se dešava da pacijenti više puta u životu imaju tegobe zbog istog virusa.

Istorija "zimske bolesti"

Pedijatar dr Ј. Zahorski prvi je pisao o norovirusu 1929. godine, označivši ga kao "zimsko povraćanje". Primijetio je da su pacijenti od januara do maja često dolazili zbog povraćanja i učestale vodenaste stolice, i još je tada zaključio da je briga o higijeni posebno važna u prevenciji virusa.

Današnji naziv virusa potiče od prvobitnog "norvok" - prema američkom gradu (Norvok, Ohajo) u kojem je prvi put zabilježena epidemija 1968. godine. Virus je, međutim, identifikovan tek 1972. godine, kada su virusne čestice uočene elektronskim mikroskopom.

Preventivne mjere

Za infekciju ne postoji poseban tretman, simptomi prestaju nakon dva-tri dana, ali se zaraza može spriječiti, prije svega adekvatnom higijenom. Pored temeljnog pranja ruku (u trajanju od 15-20 sekundi) poslije upotrebe toaleta i prije jela, treba posebno obratiti pažnju na samo pripremanje namirnica, jer virus ubija temperatura iznad 95 stepeni, a u zamrznutom stanju može da se održi i nekoliko mjeseci. Britanski stručnjaci preporučuju upotrebu predmeta od bakra u javnim ustanovama, posebno u bolnicama, obdaništima, školama. Eterična ulja origana i cimeta takođe djeluju protiv norovirusa.

Izvor: RTS