X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/12/2016 |  10:32 ⇒ 10:37 | Izvor: RTRS

Velike količine leda na planeti Ceres (VIDEO)

Patuljasta planeta Ceres, zagonetno stjenovito tijelo u pojasu asteroida između Marsa i Јupitera, sadrži velike količine leda ispod svoje tamne površine, saopštili su naučnici.
Pronađena zamrznuta voda na planeti Ceres (Foto:  Nature Video) -
Pronađena zamrznuta voda na planeti Ceres (Foto: Nature Video)

Ovo otkriće, objavljeno u okviru dvije studije u žurnalima "Nauka" i "Astronomija prirode", moglo bi da razjasni ranu istoriju Sunčevog sistema.

Saznanje da oko 10 odsto ove planete čini voda u obliku leda moglo bi da podstakne komercijalne misije na asteroidima radi vađenja vode i ostalih resursa. U početku bi to bile robotske misije, a kasnije bi mogle da uslijede i ljudske ekspedicije dalje od Mjeseca.

U orbiti Ceresa od marta 2015. godine nalazi se svemirski istraživački brod "Don" /zora/ američke Nase, koji je prethodno 14 mjeseci istraživao Vestu, drugo po veličini tijelo u ovom asterodinom pojasu.

Istraživanje objekata poput Ceresa, najvećeg u pojasu asteroida, donosi saznanja o formiranju Sunčevog sistema.

Naučnici su zaključili da je Ceres, za razliku od Veste koja je suva, sličniji Јupiterovom ledenom mjesecu Evropi, nego Zemlji, Merkuru, Veneri i Marsu.

Među stručnjacima se vodi debata o tome da li Ceres krije okean u tečnom stanju, što bi ovu planetu, ako bude potvrđeno, stavilo na listu nebeskih tijela pogodnih za život.

Izvor: SRNA