latinica  ћирилица
17/12/2016 |  08:49 | Autor: RTRS

Varšava- Prisilno prekinuta blokada parlamenta

Policija je jutros prisilno prekinula višečasovnu blokadu izlaza poljskog parlamenta, koju su uspostavili demonstranti u znak protesta jer su, kako navode, poslanici iz vladajuće stranke Zakona i pravde (PiS) prekršili Ustav nezakonitim usvajanjem budžeta za narednu godinu.

Usvajanje budžeta izazvalo je najveći politički spor u Poljskoj u proteklih nekoliko godina i najoštriju eskalaciju sukoba između opozicije i vladajuće partije od kako je došla na vlast u oktobru 2015. godine.

Lider partije PiS Јaroslav Kačinski napustio je parlament rano jutros nakon što je policija prisilno uklonila demonstrante koji su blokirali ulaze u zgradu.

- PiS je prešao određenu liniju i ništa više neće biti isto - rekao je zamjenik lidera najveće opozicione stranke Građanska platforma Tomaš Sjemonijak.

Poslanik opozicije Јerži Mejstovič izjavio je da je policija upotrebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, koji su pokušali da spriječe odlazak konvoja automobila u kojima su bili Kačinski i premijer Beata Šidlo.

Policija u Varšavi je demantovala da je upotrebila suzavac, ali je potvrdila da su upotrebom sile uklonjeni demonstranti.

Poslije ponoći policija je zabranila okupljanja ispred zgrade parlamenta.

Opozicione partije optužuju PiS za kršenje Ustava nakon što je predsjedavajući parlamenta prebacio glasanje o budžetu za narednu godinu van glavne sale i medijima nije dozvoljeno da snimaju tok glasanja.

Ovo je prvi put od 1989. godine da se sjednica Donjeg doma parlamenta i glasanje o budžetu održavaju van glave sale.

Izvor: SRNA