latinica  ћирилица
17/12/2016 |  10:57 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Poziv vjernicima da pomognu izgradnju crkve u Јagodnjaku (FOTO)

Paroh jagodnjački protojerej-stavrofor Slobodan Majkić pozvao je sve vjernike iz Republike Srpske i ljude dobre volje da pomognu izgradnju crkve Svetog Nektarija eginskog čudotvorca u Јagodnjaku kod Osijeka.
Paroh jagodnjački protojerej Slobodan Majkić - Foto: SRNA
Paroh jagodnjački protojerej Slobodan MajkićFoto: SRNA

- Naša parohija, koja broji 130 domova, teško može da obnavlja staru, a kamoli da gradi novu crkvu. Uspjeli smo da izlijemo temelj i radove ćemo, ako Bog da, nastaviti na proljeće - rekao je prota Majkić, i dodao, da novca više nemaju, te da se nadaju da će im pomoći vjerujući narod.

Paroh Slobodan Majkić, rodom sa Manjače, a koji u ovoj parohiji služi 18 godina, vjeruje da se njegovi zemljaci neće oglušiti o apel, pogotovo što su mnogi Banjalučani, znajući o kakvom velikom svecu i čudotvorcu je riječ, već bili u Јagodnjaku na poklonjenju moštima Svetog Nektarija čudotvorca.

- Svi smo bili radosni što će u Baranji niknuti novi hram posvećen Svetom Nektariju. Radovali smo se da su i novčana sredstva pripremljena za početak gradnje hrama. Čuda Svetog Nektarija nadaleko su poznata i naš vjerujući narod putuje na grčko ostrvo Eginu na poklonjenje moštima Svetog Nektarija čudotvorca - naveo je otac Slobodan.

On podsjeća na svjedočenja mnogih vjernika kojim je Sveti Nektarije pomogao da se izliječe od najtežih bolesti.

- Dio moštuju je sada u Јagodnjaku i svi oni koji nisu u mogućnosti da putuju na Eginu mogu doći u našu crkvu Svetog Nikolaja, gdje se mošti nalaze do izgradnje nove crkve - poručio je otac Slobodan.

On je podsjetio da je nešto više od mjesec dana prije početka izgradnje temelja crkve /19. septembra/ donio dio moštiju Svetog Nektarija u Јagodnjak.

Temelji crkve (FOTO:SRNA)

- Gradnja crkve Svetog Nektarija počela je 24. oktobra. Temelji su završeni i ploča je izlivena. Radovi će stati na kratko vrijeme do početka proljeća, kada ćemo nastaviti gradnju crkve. Prije nastavka radova, osveštaćemo temelje - navodi prota.

On je podsjetio na riječi blaženopočivšeg patrijarha Pavla o značaju crkava, koji je, kako je istakao, bio i ostao veliko svjetlo naše crkve.

- Patrijarh Pavle je govorio da je crkva uvijek bila svjetlo koje je narodu u tami osvjetljavalo put. U ovom vremenu mraka mnogo će značiti da svijetli naša svjećica vjere i narod će prepoznati pravi put - istakao je otac Slobodan, izrazivši nadu da će srpski pravoslavni narod, kao što su mu i preci činili, ići tim putem.

Protojereja-stavfrofora Slobodana Majkića, episkop osječkopoljski i baranjski Lukijan odlikovao je 22. novembra 2015. godine, na dan Svetog Nektarija, najvišim odlikovanjem SPC koje može da ponese jedan mirski sveštenik, pravom nošenja naprsnog krsta.

Svi koji žele pomoći izgradnju Crkve Svetog Nektarija čudotvorca u Јagodnjaku potrebne informacije mogu dobiti pozivom na broj telefona oca Sobodana Majkića - 00385 98 589 627.

Izvor: SRNA