latinica  ћирилица
17/12/2016 |  18:01 ⇒ 18/12/2016 | 10:54 | Autor: RTRS

Da li je šerijat i zvanično u Sarajevu? (VIDEO)

Međunarodnu Novu godinu u Sarajevu slave po šerijatu. Pripremili su bogat četvoročasovni program, planiraju da zatvore glavnu saobraćajnicu u srcu Sarajeva na Trgu Bosne i Hercegovine i da uz koncert Dine Merlina, slave do ranih jutarnjih časova.
Piće - Foto: RTRS
PićeFoto: RTRS

Istovremeno sarajevske gradske vlasti su zabranile točenje alkohola. I sve to pravdaju Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo, koji zabranjuje točenje i nekontrolisanu prodaju alkohola na otovorenom. Ipak, mnogi kažu da ovim potezom sarajevske vlasti na mala vrata uvode šerijat. 

Na Trgu Bosne i Hercegovine, brojne Sarajlije će ispratiti staru i dočekati novu 2017. godinu.

Јedni drugima će čestitati, poželjeti dobro zdravlje i sreću. Mnogi bi vjerovatno i nazdravili čašom nekog alkoholnog derivata, kako to slavljima i dolikuje i kako se u Sarajevu do sada slavilo i nazdravljalo. Ipak, gradske vlasti u gradu na Miljacki ove godine su uvele prohibiciju. I to ne po ugledu na američku iz tridesetih godina prošlog vijeka, već na modernu bliskoistočnu, šerijatsku. To se da zaključiti iz pisanja sarajevskih medija.

Analičari misle da sarajevske vlasti zabranom točenja alkohola novu godinu dočekuju uvođenjem šerijatskih pravila u sekularnu Bosnu i Hercegovinu, na mala vrata. Kažu to je loša poruka turistima koji Sarajevo posjećuju posebno za praznike.

"Nikakvu drugu atmosferu strancima neće dati osim utiska da su oni došli u jednu vjersku državu, došli u jednu antisekularnu državu", smatra vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić.

Gradski oci odluku pravdaju Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo, koji zabranjuje i točenje i nekontrolisanu prodaju alkohola na otovorenom. Tvrde da su pripremili dobar program uz koncert Dine Merlina, koga će platiti nešto više od 200 hiljade maraka. Ipak, većina sarajevskih medija u prvi plan ističe zabranu točenja alkohola, a mnogi u komentrima i na društvenim mrežama osuđuju potez vlasti. U ponoć na pragu 2017. gradonačelnik i ostali gradski i kantonalni funkcioneri građanima Sarajeva će čestitati Novu godinu, ne hidžretsku, već međunarodnu, ali po šerijatskim pravilima.