latinica  ћирилица
18/12/2016 |  14:34 | Autor: RTRS

Bez vakcinacije djece, biće sve više epidemija!

Epidemije malih boginja koje se u posljednjih nekoliko godina povremeno javljaju u Srbiji, za stručnjake nisu iznenađenje, jer je već 10 godina broj vakcinisanih od ovog virusnog oboljenja u velikom padu.
Vakcinacija djece - Foto: ilustracija
Vakcinacija djeceFoto: ilustracija

Zbog zablude da MMR vakcina izaziva autizam, roditelji odbijaju da vakcinišu djecu. To u budućnosti može da dovede do učestalijih epidemija malih boginja, upozoravaju epidemiolozi.

Simptomi malih boginja isti su kod djece i kod odraslih. U prva dva do četiri dana bolesti javlja se povišena tjelesna temperatura, suv nadražajni kašalj, crvenilo i suzenje očiju i sekrecija iz nosa. Јedan do dva dana prije pojave ospi po tijelu, uočavaja su se bjeličaste tačkice na sluzokoži usne duplje , takozvane Koplikove mrlje. One nestaju ubrzo po pojavi ospi, koje izbijaju prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a zatim se postepeno šire ka ostalim dijelovima tijela a praćene su povišenom temperaturom. Ospe traju pet do šest dana i povlače se istim redosljedom kao što su izbijale.

Doktori u Zavodu za javno zdravlje Beograd objašnjavaju da do infekcije virusom morbila kod odraslih osoba dolazi ukoliko nisu primile vakcinu ili su rođene prije 1971. godine, kada se uopšte nije davala MMR vakcina. Zato upozoravaju da je danas neophodno mališane vakcinisati, jer odbijanje cjepiva može samo da naškodi djetetu.

- Veliki broj naučnih studija koje su obuhvatile više od 14 miliona mališana širom svijeta dokazale su da nema uzročne povezanosti između MMR vakcina i autizima. Nevakcinisanje djeteta ili odlaganje vakcinacije dovodi do stvaranja populacije čiji imuni sistem nije dovoljno jak da se odbrani od virusa boginja. To povećava rizik da u narednim godinama imamo sve češće pojave ovakvih epidemija - upozorili su ljekari.

Ova virusna infekcija može biti praćena ozbiljnim komplikacijama. Najčešće komplikacije javljaju se kod mališana mlađih od pet godina i osoba starijih od 20.

- Zapaljenje pluća, koje se javlja kod šest odsto oboljelih osoba, jedna je od ozbiljnih komplikacija koja u velikom broju slučajeva može da dovede i do smrtnog ishoda. Encefalitis, tj. zapaljenje mozga javlja se kod jedne od 1.000 oboljelih osoba, a takođe može da dođe do zapaljenja srednjeg uha i proliva. Kod djece koja su preležala male boginje u uzrastu mlađe od dvije godine poslije prosječno sedam do 10 godina od oboljenja može da dođe do subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa. To je progresivno degenerativno oboljenja koje zahvata sve strukture mozga i nažalost najčešće dovodi do smrtnog ishoda - objašnjavaju ljekari.

MMR vakcina ne štiti samo od morbila, već i od pojave zaušaka i rubeola, a najbolje je da dijete primi nakon prvog rođendana odnosno između 12. i 15. mjeseca života, jer svako odlaganje može imati za posljedicu infekciju ovim virusom ukoliko dijete dođe u kontakt sa oboljelom osobom. Pre polaska u školu dijete bi trebalo da primi još jednu dozu ove vakcine, jer se tako u 99 odsto postiže dugotrajna zaštita, a možda i doživotni imunitet.

Izvor: V. novosti