latinica  ћирилица
18/12/2016 |  20:14 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Rusija predložila svoju rezoluciju o posmatračima u Alepu

Rusija je predložila Savjetu bezbjednosti UN svoju rezoluciju o Alepu, prema kojoj bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je pred večerašnju zatvorenu sjednicu Savjeta bezbjednosti da će staviti veto na rezoluciju koju je predložila Francuska, ukoliko ona ne bude izmijenjena, prenosi AP.

U nacrtu rezolucije koji je podnijela Francuska poziva se generalni sekretar UN Ban Ki-mun da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih dijelova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Čurkin je rekao da bi slanje posmatrača da lutaju po ruševinama Alepa bilo poziv na katastrofu.

U ruskom nacrtu se isključuju bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.

Nacrtom rezolucije generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbjednost i druge aranžmane u "koordinaciji sa zainteresovanim stranama", uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni dio Alepa kako bi se osoblju UN omogućilo da "prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Alepu u svjetlu međunarodnog humanitarnog zakona".

Diplomatski izvori su AP-u rekli da članice Savjeta bezbjednosti sada razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta.