latinica  ћирилица
20/12/2016 |  15:22 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Crveni krst izgradio kuću za porodicu Maksimović kod Lopara (VIDEO)

Crveni krst Republike Srpske uz pomoć opštine Lopare izgradio je novi dom za porodicu Maksimović iz sela Јablanica, čiju je kuću uništilo klizište. Oni će se ovih dana useliti u novu kuću u naselju Slatina, u kojem je još dvadesetak novih kuća. Stambeno zbrinjavanje u Loparama čeka još 40-ak porodica čije su kuće urušene zbog klizišta.
Lopare - kuća za Maksimoviće - Foto: RTRS
Lopare - kuća za MaksimovićeFoto: RTRS

Iako nova kuća Maksimovića ima tek četrdesetak kvadrata i pet puta je manja od starog doma koji im je srušilo klizište, ona će Radivoju i njegovoj nepokretnoj supruzi obezbijediti mirnu budućnost.

"Imamo dvije kćerke koje imaju svoje porodice i žive u Loparama, a sada smo supruga i ja sami. Momentalno stanujemo privatno, plaćamo kiriju, a mislim da ćemo za  mjesec dana pokušati da pređemo u novi dom", kaže Radivoje Maksimović.

U selu Јablanica klizište je prije dvije godine srušilo šest kuća, a na području opštine Lopare zbog klizišta ukupno je  bez krova nad glavom ostalo 100 porodica.

"Uspjeli smo da uz pomoć UNDP-a i naše dijaspore, te brojnih drugih koji su pomogli, izgradimo 48 novih kuća", istakao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Crveni krst Republike Srpske pomogao je izgradnju dvije kuće, jedne u Loparama i jedne u Crnjelovu kod Bijeljine. Lokalne zajednice obezbijedile su temelje i infrastrukturu, a Crveni krst 58.000 maraka.

"Crveni krst zato i postoji, da zaštiti ljude, da im na neki način olakša njihovo življenje i to u svako vrijeme. Nije samo rat taj koji donosi nesreće ljudima, vidite da su to i prirodne katastrofe", rekao je generalni sekretar CKRS Đoko Mihajlović.

Na području Lopara ima još četrdesetak porodica koje čekaju pomoć u izgradnji novih kuća, jer su njihova domaćinstva uništena u klizištima. Predstavnici lokalne uprave tražili su i pomoć Fonda solidarnosti Republike Srpske, ukazujući na činjenicu da vlasnici kuća oštećenih u klizištima nisu dobili vaučere za pomoć, za razliku od stanovništva područja koja su zahvatile poplave. Ukupna šteta od klizišta u Loparama procijenjena je na 15,5 miliona maraka.