latinica  ћирилица
21/12/2016 |  10:56 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Savez sindikata ne odustaje od protesta (VIDEO)

Pred sutrašnju sjednicu Narodne skupštine o budžetu, sindikati budžetskih korisnika ne odustaju od najavljenog protesta, zbog odluke Vlade o minulom radu. Vlada je ponudila najbolje rješenje, da bi sačuvala radna mjesta, poručila je premijerka.
Sindikat - Foto: RTRS
SindikatFoto: RTRS

Iz Vlade pitaju i ko to podstiče poljoprivrednike da njihovi predstavnici sutra izađu pred skupštinu, podrivajući dogovor koji Vlada pokušava da postigne sa poljoprivrednicima.

Zbog prijedloga Vlade da se minuli rad obračunava prema koeficijentu 0,5 za radnike sa 25 godina staža, a 0,3 za one sa manjim stažom - jednočasovni štrajk upozorenja već su održali zaposleni u pravosuđu.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske, Siniša Petrović izjavio je da to nije minorno umanjenje već skoro duplo, sa 0,5 na 0,3 odsto.

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović rekao je da mu je žao što višesatni, višednevni i višesedmični razgovori nisu doveli do toga da dođe do dogovora.

Sutra će na proteste sa ostala tri granska sindikata. U 10 časova krenuće ispred Saveza sindikata u Banjaluci, Srpskom ulicom, pored Gradske uprave, do Narodne skupštine.

- Vlada se uopšte nije konsultovala sa sindikatima o ovoj posljednjoj ponudi, da li je prihvatamo ili ne prihvatamo, naglasio je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

- Radnici u MUP-u RS koji imaju preko 25 godina radnog staža će za svojih prvih 25 godina imati obračun po 0,3 odsto a samo za svaku sljedeću 26. 27. 28. i dalje imaće obračun stope minulog rada od 0,5 odsto, to je suština, kaže predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić.

U Vladi su izračunali da bi korekcijom minulog rada, ušteda u budžetu bila veća od 15 miliona maraka godišnje.

- Niko ne posmatra ukupan budžet i ne kaže kako smo povećali najnižu platu, kako želimo da dodatno zaštitimo penzionere. Sramotno je posmatrati budžet samo kroz stavku o minulom radu i to je nepristojno, kazala je predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Iako Skupština Udruženja poljoprivrednika tek u subotu treba da raspravlja o izdavjanjima za agrar, iz Asocijacije za ruralni razvoj najavili su da će sutra pred Skupštinu.

- To nije protest već samo jedno okupljanje da skrenemo pažnju poslanicima da je malo ono što su oni planirali za poljoprivredu. U subotu imamo skupštinu, tu ćemo iznijeti probleme i vidjeti šta ćemo dalje, naravno sve zavisi od sutrašnje odluke u NSRS, smatra predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, Vladimir Usorac.

Iz Vlade upozoravaju da poziv nevladine organizacije Asocijacija za ruralni razvoj, podriva dogovor koji Ministarstvo i Vlada pokušavaju postići sa predstavnicima poljoprivrednika: "Pozivamo poljoprivrednike Republike Srpske da ne nasjedaju na lažna obećanja pojedinih nevladinih organizacija koje pokušavaju da se personifikuju kao zaštitnici poljoprivrednih proizvođača, jer objektivno za to nemaju pokriće".

Iza ovakve odluke stoji namjera rušenja autoriteta institucija Republike Srpske i partnerskog odnosa sa legitimnim predstavnicima poljoprivrednika Srpske, poručuju iz Vlade.