latinica  ћирилица
22/12/2016 |  10:08 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Memorandum o razumijevanju sa Pekinškim univerzitetom

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić potpisao je Memorandum o razumijevanju sa Pekinškim univerzitetom za strane jezike s ciljem unapređenja saradnje između dva univerziteta, te obavljanja razmjene u različitim oblastima.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu -
Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Memorandum podrazumijeva razmjenu nastavnika i naučnika s ciljem akademskog napretka, razmjenu studenata u periodu od jednog ili dva semestra, zajedničku organizaciju međunarodnih seminara i objavljivanje radova.

Dogovorena je saradnja na polju istraživanja u oblastima od zajedničkog interesa, razmjena akademskog materijala i informacija, kao i identifikovanje oblasti od zajedničkog interesa kao zasebnih projekata za saradnju, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pekinški univerzitet za strane jezike osnovan je 1941. godine i prva je institucija specijalizovana za izučavanje stranih jezika u Kini.

Poznat je i kao "kolijevka diplomata Narodne Republike Kine", djeluje pod direktnom upravom Ministarstva prosvjete Kine, a kao Univerzitet za strane jezike ima najdužu istoriju postojanja i najveći broj studija stranih jezika u Kini.

Na ovom univerzitetu izučava se 67 stranih jezika, književnost, novinarstvo, politika, pravo, nauka menadžmenta, inženjerstvo i drugo. Univerzitet je iznjedrio više od 90.000 studenata, među njima i 400 ambasadora i više od 1.000 savjetnika u ambasadama.

Pekinški univerzitet za strane jezike uspostavio je izuzetno akademsko partnerstvo sa 320 univerziteta i obrazovnih institucija u 65 zemalja.

Kao jedan od najboljih kineskih univerziteta za podučavanje iz oblasti kineskog jezika i kulture imao je vodeću ulogu u uspostavljanju 15 Konfučijevih instituta širom svijeta.

Izvor: Srna