latinica  ћирилица
23/12/2016 |  07:59 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dokumentarni film "Djeca" danas premijerno u Hrvatskoj

Dokumentarni film "Djeca" Denisa Bojića, koji je rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, danas će biti premijerno prikazan u Borovu u Hrvatskoj.
Film RTRS-a "Djeca" - Foto: RTRS
Film RTRS-a "Djeca"Foto: RTRS

Generalni sekretar Srpskog narodnog foruma Zoran Kojić rekao je da srpska zajednica u Hrvatskoj nema često priliku da se na ovakav način upozna sa stradanjem svog naroda.

"Premijerno prikazivanje ovog dokumentarnog filma od izuzetnog je značaja, prije svega, za kulturu sjećanja našeg naroda iz ne tako davne prošlosti", istakao je Kojić, koji je glavni urednik info portala Srba u Hrvatskoj "Forum".

On je naveo da je cilj ovog potresnog, ali istinitog svjedočanstva sažetog u film, okupljanje majki i očeva kao i onih koji će to tek postati, te predstavnika društvenog i političkog života, da na najkonkretniji način shvate da mir zaista nema alternativu.

Autor filma Denis Bojić smatra da je prikazivanje filma o srpskom stradanju u Hrvatskoj i to baš u Borovu Selu, nadomak Vukovara, važan korak naprijed kada se, prije svega, govori o istini, saopštila je Radio-televizija Republike Srpske.

"Ovaj film ne svjedoči samo o stradanju srpskog naroda. On neumoljivim činjenicama podsjeća da svaki zločin ima svoje ime i prezime, te da će u tom kontekstu publika u Hrvatskoj moći da vidi podatke koji su u hrvatskim medijima potpuno ignorisani", rekao je Bojić.

Dokumentarni film "Djeca" predstavlja potresnu dramu koja na jedinstven način progovara o četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece, koja su poginula kao pripadnici Vojske Republike Srpske.

Ovaj film je svjedočanstvo jednog turobnog vremena koje je zadesilo sav srpski živalj na pragu 21. vijeka.

Premijera dokumentarnog filma "Djeca" biće održana u bioskopskoj sali Kulturnog centra "Borovo" u 19.00 časova.