latinica  ћирилица
23/12/2016 |  16:24 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Uhapšena potpredsjednica Parlamenta FBiH Vesna Švancer

Potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesna Švancer uhapšena je danas po naredbi Opštinskog suda u Zenici.

Ovu informaciju potvrdio je advokat Vesne Švancer, Vlado Adamović, navodeći da je njegova branjenica slobode lišena, "jer se nije odazvala na poziv Suda 16. decembra za kada je bilo zakazano ročište u Opštinskom sudu u Zenici, iako je priložila ljekarsko uvjerenje kojim je opravdala izostanak".

"Vesna Švancer je ljekarskim nalazom opravdala svoj nedolazak. Zakon 'kaže' da se pritvor može odrediti kada okrivljeni ne opravda svoj nedolazak", pojašnjava Adamović.

On je iznenađujućim ocijenio da sudija u ovom predmetu nije prihvatila njeno opravdanje/ljekarski nalaz, precizirajući da je, ukoliko je bila nezadovoljna, mogla da angažuje vještaka. Adamović je dodao da je u vezi s tim uložio žalbu u kojoj je naznačio da je takva odluka po ocjeni odbrane potpuno nezakonita.

Prema pisanjima federalnih medija, protiv Vesne Švancer se u Opštinskom sudu u Zenici vodi postupak po optužnici koja je tereti za prevaru.

ADVOKAT ULOŽIO ŽALBU NA ODLUKU O HAPŠENjU ŠVANCEROVE

Advokat potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesne Švancer, koja je uhapšena danas prema naredbi Opštinskog suda u Zenici iako je priložila ljekarsko uvjerenje kojim je opravdala izostanak sa ročišta, uložio je žalbu na to rješenje.
Advokat Švancerove Vlado Adamović izjavio je večeras Srni da je njegov klijent lišen slobode jer se nije odazvala na poziv Suda 16. decembra, za kada je bilo zakazano ročište u Opštinskom sudu u Zenici.

Adamović tvrdi da sudija nije mogao da donese rješenje o pritvoru Švancerove jer zakon kaže da onaj ko ne opravda svoj dolazak može biti, uslovno rečeno, kažnjen na taj način, a Švancerova je opravdala nedolazak ljekarskim nalazom.

"Sudija je premašio granice svoje struke time što je odlučio da ne prihvati nalaz samostalno, a nije angažovao vještaka", rekao je Adamović.

On smatra da je to bilo tendenciozno i ne zna šta je razlog takvog postupanja.

"Uložio sam žalbu i nadam se da će sudsko vijeće uvažiti moje argumente. Ne može sudija sam cijeniti nalaze, jer ako je ljekar napisao da je žena nesposobna za ročište, a sudija sumnja u to, mogao je da pozove vještaka i da on kaže da li je taj nalaz u redu ili nije, a ne da sam o tome odlučuje", naglašava Adamović.

On nije želio da komentariše da li je u ovaj slučaj "prste umiješala i politika", s obzirom na to da je Švancerova član SBB BiH.

Lider SBB BiH Fahrudin Radončić večeras se Srni nije javio na telefonski poziv.

Izvor: SRNA/Fena