latinica  ћирилица
23/12/2016 |  19:06 ⇒ 24/12/2016 | 11:23 | Autor: RTRS

Diplomatija na sarajevski način – premijeru Pakistana BiH prikazali kao zemlju Bošnjaka (VIDEO)

Posjeta premijera Pakistana Navaza Šarifa Sarajevu možda bi ostala neprijemećena u Republici Srpskoj da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić nije iskoristio priliku da gostu Bosnu i Hercegovinu predstavi kao zemlju Bošnjaka, tako što ga je odveo u džamiju, Gazi Husrev begovu biblioteku i na grob Alije Izetbegovića. Čak je za vrijeme posjete bila sklonjena božićna jelka iz hola zgrade PS BiH.
Sarajevo: Kršenje protokola - Foto: RTRS
Sarajevo: Kršenje protokolaFoto: RTRS

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma PS BiH Dušanka Majkić kaže da to nije način na koji se predstavlja multietnička zemlja kakva je BiH, dok šef bh. diplomatije Igor Crnadak smatra da od posjete pakistanskog premijera ne treba praviti diplomatski problem. 

Tkom službene posjete BiH pakistanski premijer je sa domaćinom Denisom Zvizdićem obišao Begovu džamiju ali nijednu drugu bogomolju u Sarajevu.

Odveo je Zvizdić gosta i u Vijećnicu gdje na ulazu i dalje stoji sramni natpis koji vrijeđa Srbe. Obojica su se poklonili na grobu Alije Izetbegovića, obilazak izložbe o Srebrenici valjda će pakistanskom premijeru pomoći da stekne „pravu“ sliku o BiH.

- On je došao u posjetu Bošnjacima a Bošnjaci stvaraju iluziju o BiH kao zemlji Bošnjaka pred njihovim prijateljima iz arapskog svijeta. Nije to način na koji se predstavlja jedna multietnička zemlja ali to nama potvrđuje da BiH ovakva kakva je, ne može biti, niti potrajati, kaže Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavnuičkog doma PS BiH.

Šef bh. diplomatije ne vidi problem u tome što je pakistanski premijer posjetio samo muslimansku bogomolju jer i sam koristi putovanja da obiđe pravoslavne crkve. Zaboravlja da je gost iz Pakistana u Begovoj džamiji i na Alijinom grobu bio u pratnji predsjedavajućeg Savjeta ministara što posjeti daje službeni a ne privatni karakter.

- Nedavno sam bio u Berlinu, družio se sa našim ljudima i posjetio crkvu. Mislim da od toga ne treba praviti neki diplomatski problem, ističe ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak.

Problem je, i to veliki, što je tokom posjete premijera Narvaza Šarifa bilo sklonjeno božićno drvo iz hola PS BiH. Tek na intrervenciju zaposlenih Srba i Hrvata vraćeno je, ali kada je pakistanska delegacija napustila skupštinu.

- To je potez koji šalje veoma ružnu poruku. Ne razumijem zašto se to dogaša jer sam uvjeren da se i sam pakistanski premijer ne bi s tim složio, navodi Bariša Čolak, potpredsjednik Doma naroda PS BiH.

Umjesto odgovora na pitanja da li je protokol posjete premijera Pakistana u duhu multietničke BiH, iz Kabineta predsjedavajućeg Denisa Zvizdića su nas uputili na Generalni sekretarijat koji je prećutao naš zahtjev.