latinica  ћирилица
24/12/2016 |  17:35 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska ostaje snažna i jedinstvena

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ostaje i dalje snažna i jedinstvena i pozvao sve ljude da se okupe oko jedinstvene politike, nacionalnog i državnog interesa, a to je što snažnija Republika Srpska, koja zna šta hoće.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Ekonomski rast u ovoj godini je dobra osnova da idemo dalje. Mislim da ono što činimo u kontaktima sa drugima i očekivanja koja imamo od promijenjenih globalnih kretanja apsolutno uvode Republiku Srpsku u stabilne i mirne vode i u poziciju da možemo sa više snage da činimo sve da bi Srpska imala i mogla da ima uspješan period u budućnosti", rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da je u ozbiljnim i teškim okolnostima u ovoj godini Republika Srpska uspjela da očuva likvidnost i na taj način očuva funkcionisanje svojih institucija, kao i da je u Srpskoj dominantna i jasna podrška politici očuvanja Republike.

Dodik je rekao da mnogi ne žele da vide da Republika Srpska u ovoj godini bilježi određeni rast i ima neke od pozitivnih makroekonomskih kategorija u kretanju.

"Sam rast domaćeg proizvoda nesumnjivo govori o tome. Druga je stvar i smanjenje broja nezaposlenih, što je isto tako veoma važno. Činjenica je da smo ostvarili i da je bilo rasta prihoda na stavkama koje govore o unutrašnjim stopama indirektnih i direktnih poreza", dodao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naglasio da je opozicija u Republici Srpskoj smanjila svoju snagu na lokalnim izborima i da je izgubila izbore ne samo zato što je bila loša u Srpskoj, nego zato što je bila loša i katastrofalna vlast za interese Srpske i srpskog naroda na nivou BiH.

On je napomenuo da se do lokalnih izbora pokušala napraviti predstava kako je Republika Srpska podijeljena politički, kao što se u ovoj godini pokazala podijeljenost društava na izborima u Makedoniji i Crnoj Gori.

"Samo u Republici Srpskoj se pokazalo da naše društvo nije politički podijeljeno. U Republici Srpskoj je dominantna i jasna podrška politici očuvanja Srpske, naspram one koja je u BiH bila politika koja je radila na štetu interesa same Republike Srpske", istakao je Dodik i dodao da opozicija nastavlja da urušava interese Srpske.

Predsjednik Srpske je rekao da je na izborima narod pokazao da je Republika Srpska stabilna, da njene institucije, njena javnost i glasačko tijelo veoma dobro znaju na koji način u Srpskoj treba da se nastavi.

"Čuli smo iz opozicije kako su govorili da je maltene referendum bio taj koji je bio presudan za lokalne izbore. Referendum je vlasništvo ljudi i naroda u Republici Srpskoj. Koliko je bilo ispravno održati referendum govori i činjenica da su mnogi pokušali da ga spriječe. To narodno pravo naravno ne može niko da zaustavi", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je opozicija u Srpskoj ranije učestvovala u donošenju odluke o referendumu, da bi potom odustala od toga, jer su im međunarodni zvaničnici rekli da se ne smiju solidarisati sa referendumom i neposredno pred referendum koristili su samo obilježje tog referenduma kao "Dodikovog referenduma", distancirajući se od referenduma u njegovih rezultata.

"Nemam ništa protiv što su to na neki način svojatali za mene, ali u svakom slučaju mislim da su propustili veliku priču da budu dio širokog narodnog pokreta za prava Republike Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je BiH državna zajednica i da se ne smije raditi tako, kao što neki pogrešno shvataju, da organe BiH suprotstavljaju Republici Srpskoj i na taj način Srpsku pokušavaju da drže u stalnim rokovima, u zagrađenosti, lažući o njoj i govoreći samo ono što njima odgovara i potencirajući neke procese i navodne afere.

On je rekao da velika priča o kriminalu u Republici Srpskoj apsolutno ničim nije dokazana.

"Oni koji su o tome pričali, mada ogrezli u laži, o tome ništa nisu dokazali. Oni su samo sebi zadali neki cilj i mislili da su u pravu, a pokazalo se da nisu. Sada kada nema dokaza ni o čemu, pokušavaju da okrive organe na nivou BiH", zaključio je Dodik.

Izvor: Srna