latinica  ћирилица
24/12/2016 |  21:37 | Autor: RTRS

Ljute papričice da se ugrijete

Za dobru cirkulaciju treba jesti što više voća i povrća, naročito onog koje je bogato vitaminom C, kao što su sve vrste citrusa i kiseli kupus.
Čili papričice (foto:zena.blic.rs) -
Čili papričice (foto:zena.blic.rs)

Hladnoća može dodatno da pogorša simptome loše cirkulacije jer se krvni sudovi na zimi skupljaju, pa je i protok krvi zbog toga prilično smanjen. Onima koji imaju problem sa hladnim rukama i nogama, tokom zime u ovim ekstremitetima, osim hladnoće mogu da se jave grčevi, kao i neprijatan osjećaj trnjenja.

Kako bisteu blažili ove simptome stručnjaci savjetuju da povedete računa o ishrani i odreknete se loših navika, kao što su pušenje i uzimanje alkohola.

Za dobru cirkulaciju treba jesti što više voća i povrća, naročito onog koje je bogato vitaminom C, kao što su sve vrste citrusa i kiseli kupus kojeg sada ima u izobilju. Od namirnica koje treba jesti posebno se još izdvaja bijeli luk, jer podstiče cirkulaciju i pomaže tijelu da se brže zagrije. Takođe, sadrži i sumporna jedinjenja koja pomažu u detoksikaciji organizma. Ljute papričice poboljšavaju dotok krvi, pa ih treba jesti s vremena na vrijeme, međutim, osobe koje imaju problema sa proširenim kapilarima ne smijeju da ih uzimaju.

Da bi krv normalno cirkulisala osim dobre hrane, neophodno je u organizam unijeti i dovoljno vode, jer ukoliko je nema pritisak pada, a cirkulacija postaje otežana. Za održavanje normalne cirkulacije savjetuje se uzimanje od jednog i po do dva litara vode u toku dana.

Kako bi ruke i noge što duže ostale tople prilikom izlaska napolje, važno je da noge bude adekvatno utopljene, a na rukama su obavezne rukavice.

Od velike pomoći za ublažavanje hladnih ruku i nogu mogu da budu i toplo-hladne kupke. Za ove hidromasaže neophodno je napraviti jednu hladnu i jednu toplu kupku i noge naizmenično potapati prvo u jednu a zatim u drugu. Na ovaj način poboljšava se kretanje krvi i noge se brže zagriju.

Izvor: Novosti