X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
26/12/2016 |  12:30 | Izvor: RTRS

Njujorker: Tramp možda jedini koji zna sve o Tesli

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp možda je jedini čovjek na svijetu koji zna sve tajne Nikole Tesle, pošto je njegov stric bio na čelu komisije FBI koja je istraživala zaplijenjene dokumente nakon smrti jednog od najvećih naučnika 19. i 20. vijeka, piše američki „Njujorker“.
Donald Tramp - Foto: AP
Donald TrampFoto: AP

Tesla je preminuo početkom januara 1943. godine, a svu njegovu imovinu je zaplijenio FBI.

Tri nedjelje kasnije, stručna grupa je pregledala sve te dokumente, na čelu sa Džonom G. Trampom, stricem novog predsjednika SAD.

Trampov stric je bio inženjer i fizičar, a sam Donald ga je često spominjao. „Stric mi je često pričao o nuklearnom ratu, prije nego što je i postao nuklearni“, govorio je Donald.

Najveća briga FBI-ja bila je strah da je Tesla razvio moćno oružje koje bi saveznici mogli da iskoriste.

Zvanično, istraga nije dala bitnije rezultate, a Džon Tramp je napisao: „Razmišljanja i radovi Nikole Tesle, barem posljednjih petnaestak godina, primarno su filozofske prirode i ne sadrže nove djelotvorne metode ili primjenjiva istraživanja“.

 

Tek je šest mjeseci nakon smrti slavnog naučnika sproveden Filadelfijski eksperiment (tajni eksperiment američke ratne mornarice), a neki teoretičari kažu da je to dokaz da je u Teslinim dokumentima bilo nešto više od „običnog filozofiranja“.

Godinama se pominjalo da je jedan ratni brod američke mornarice nestao ili da je postao potpuno nevidljiv uz pomoć elektromagnetnog polja, a mornarica decenijama tvrdi da se taj eksperiment nikad nije dogodio i da su te priče samo plod hiperproduktivne mašte teoretičara zavjera.  

Donaldov stric je prvi pročitao Tesline bilješke i postavlja se pitanje koliko je tih informacija prenio samom Donaldu, prenosi hrvatski portal Ekspres.

Izvor: Tanjug