latinica  ћирилица
26/12/2016 |  16:56 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

U I.Sarajevu otvoren "Kutak kineske kulture" (VIDEO)

"Kutak kineske kulture", postavka kineskih umjetničkih i istorijskih vrijednosti u foajeu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu odraz je podrške ambasade Narodne Republike Kine jedinoj Katedri za Sinologiju u BiH i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Kineski jezik u I. Sarajevu - Foto: RTRS
Kineski jezik u I. SarajevuFoto: RTRS

Tek nekoliko koraka preostalo je i do osnivanja Konfucijevog instituta na ovom fakultetu.

Katedra za Sinologiju na Filozofskom fakultetu u Palama postoji pet godina, a od prošle godine je samostalna. U protekle dvije godine na jednogodišnji studij Kineskog jezika otišlo je više od 40 studenata. Naredni korak, osnivanje Konfucijevog instituta.

Na Katedru za Sinologiju ove godine upisan je najveći broj studenata.

"Katedra se razvija veoma brzo i jedan od najvećih uspjeha je otvaranje kineskog centra za polaganje jezika", kaže Јe Јo Si profesor i lektor kineskog jezika

Kineski Kutak sadrži umjetničke i istorijske artefakte koji će studentima Filozofskog fakulteta približiti kinesku kulturu.

"Želja da se zahvalimo na podršci i NR Kini pokažemo kolika podrška šire zajednice u političkom smislu postoji", rekla je Bojana Pavlović šef Katedre za Sinologiju.

U ovoj akademskoj godini upisana je i prva generacija studenata master studija na ovoj katedri.

“Egzotičnost jezika privlači studente iz cijele BiH, Srbije, pa čak i Hrvatske”, napominje Јelena Vujičić student master studije na Katedri Sinologije.

Pod okriljem Katedre za Sinologiju i kineske ambasade u Palama i Lukavici već nekoliko generacija djece i odraslih pohađa kurs kineskog jezika.

Gradeći mostove prijateljstva na ovoj katedri često organizuju druženja i kulturne manifestacije.