X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
27/12/2016 |  15:31 | Izvor: RTRS

Prijavljena epidemija gripa u Beogradu

Na teritoriji Beograda prijavljena je danas epidemija gripa, a epidemilog Gradskog zavoda za javno zdravlje Garotić Ilić kaže da je u pitanju srednji intenzitet aktivnosti, te objasnila da to ne znači i da je proglašena epidemija.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Epidemiju gripa na teritoriji Beograda prijavio je danas GŽZ Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Јovanović - Batut".

"Mi smo danas prijavili epidemiju gripa na teritortiji Beograda s obzirom na to da je na teritoriji grada registrovan srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa", rekla je za Tanjug Ilić.

Ona je pojasnila da prijava epidemije ne znači i proglašenje epidemije, te da proglašenje epidemije na nivou Srbije radi Ministarstvo zdravlja na preporuku Instituta Batut.

"Mi smo epidemiju prijavili Institutu Batut, a proglašenje ide kada je epidemija od većeg epidemiološkog i javno -zdravstvenog značaja. Tada epidemiju proglašava Ministarstvo zdavlja na predlog Instituta Batut", precizirala je ona.

Prijava epidemije gripa, kako kaže, ništa bitnije ne menja jer su svim zdravstvenim ustanovama još prošle nedelje predložene mere kako da se ponašaju, te da te mere ostaju na snazi i sada pri prijavi epidemije.

Registrovano je oko 27.000 obolelih od akutnih respiratoirnih infekcija, što je za 10 odsto više nego u nedjelji koja joj je predhodila i registrovano je oko 1.600 obolelih od oboljenja sličnih gripu, ško je oko 4,7 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Izvor: Tanjug