latinica  ћирилица
28/12/2016 |  16:55 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dodik o izjavama Izetbegovića: Šta je tu novo? (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući izjave Bakira Izetbegovića rekao je da takve izjave nisu nikakva novost.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Neprepoznatljivo je šta Izetbegović govori kao bošnjački član Predsjedništva, a šta govori kao predsjednik SDA, kaže predsjednik Srpske, i dodaje, da Izetbegović nije ni izabran u ime Srpske, niti predstavlja njen legitimitet.

- Ako Izetbegović hoće stabilizaciju odnosa onda mora da shvati da moramo da se poštujemo - rekao je Dodik.

Srpska nije po mjeri Izetbegovića, kao što to nije bio ni 9. januar, kaže Dodik, i dodaje, da je Izetbegović faktor mnogih neuspjeha u BiH.

- Izetbegović je odabrao da mu partner iz Srpske na nivou BiH bude manjinska opozicija koja je poražena i na opštim i na lokalnim izborima - rekao je Dodik, i dodao, da Izetbegovićevi stavovi u Srpskoj služe za zabavu.

Dodik ističe da je SDA pod vođstom Izetbegovića postala gubitnička.

- Izgubili su direktnu Erdoganovu podršku, a zbog direktnog miješanja u izborni proces u SAD i podrške Klintonovoj izgubili su poršku i sa druge strane - rekao je predsjednik Srpske.

Dodaje da je SDA izgubila izbore u FBiH i Republici Srpskoj, uključujući i Srebrenicu.

- Snaga SDA je dramatično opala, izgubili su i četiri poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, dok se Izetbegović uspio posvađati i sa Hrvatskom i sa Srbijom. On je najbolja figura za razbijanje BiH - kaže Dodik.

On je podsjetio da je Izetbegović prije nekoliko mjeseci ili godinu dana uputio pozdrav Muslimanskoj braći iz Egipta, iako su oni na drugoj strani zakona u mnogim zemljama.

Dodik je rekao da je Izetbegović svojim nečinjenjem direktni pokrovitelj očuvanja radikalnih elementa u BiH, te da to ne bi mogao da nema oko sebe ekipu istomišljenika.

Komentarišući to što mu je bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić uplatio dosuđenih 6.000 KM na ime kazne zbog klevete, Dodik je rekao da će taj novac najprije staviti u banku na štednju sa kamatom, a da će na proljeće od tog novca napraviti zabavu za građane.

"Na početku Gospodske ulice /u Banjaluci/ organizovaćemo nekoliko lokalnih orkestara, obezbijediti nešto pića i hrane da bi svakome ko želi da bude dio te fešte bilo lijepo", rekao je Dodik i podsjetio da mu je Bosić juče na račun uplatio 6.000 KM.

On je dodao da je to najbolji način da skrene pažnju javnosti na laži koje je Bosić iznosio, između ostalog, i posredstvom medija, te pozvao sve zainteresovane na zabavu o čijem će terminu javnost biti blagovremeno obaviještena.

Govoreći o godini na izmaku, Dodik kaže da je Srpska uspjela da sačuva institucijalnu i ekonomsku stabilnost.

- Srpska bilježi rast domaćeg bruto proizvoda, rast na polju industrijske proizvodnje, kao i smanjenje nezaposlenosti - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao je da će Srpska u narednom periodu biti važan faktor u regionu i da je za pet godina vidi kao moćnu, jaku, demokratsku i samostalnu.

Naveo je da će 9. januara na proslavu Dana Republike u Banjaluku doći neko iz najvišeg rukovodstva Srbije.

- Srbija je ozbiljna zemlja i rijetko kad se desi da na jednom mjestu budu i predsjednik i premijer. To ste mogli da vidite i tako će biti i ove godine - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je ispoštovao svu proceduru za dobijanje američke vize i da ne vidi razlog da njegov zahtjev bude odbijen.

- Otišao sam u Ambasadu SAD u Sarajevu veoma nevoljno. Bio sam na teritoriji SAD pošto je ambasada eksteritorijalna, a da bi dospio tamo prošao sam kroz FBiH. Nisam išao u Federaciju nego sam išao u američku amabasadu. Podnio sam formalni zahtjev, na njima je da o tome odluče, ja samo čekam da odgovore - rekao je Dodik, ističući da ga ne bi iznenadilo i da ne dobije vizu.

Naveo je da će, ako dobije vizu, ići u SAD da prisustvuje polaganju zakletve novoimenovanog predsjednika Donalda Trampa i inaugurativnom balu. Rekao je i da ne želi da izaziva nove spekulacije u vezi sa dobijanjem vize i odlaskom u SAD.