latinica  ћирилица
28/12/2016 |  21:57 ⇒ 21:57 | Autor: RTRS

Minut će trajati jedan sekund više za Novogodišnju noć

Duga Novogodišnja noć trajaće sekund više ove godine, jedan poklon od planete Zemlje za one koji se budu veselili.
Sat - ilustracija (foto: Thinkstock ) -
Sat - ilustracija (foto: Thinkstock )

U svim zemljama svijeta minut između 23.59 i 00.00 po vremenu UTC/GMT (kordinisanom univerzalnom vremenu) trajaće sekund više nego normalno, odnosno 61 sekund umjesto 60.

Zemlje čiji satovi su vezani za koordinisano univerzalno vrijeme (UTC), odnosno više zemalja u Zapadnoj Africi, Velika Britanija, Irska i Island dodaće jedan sekund više svom odbrojavanju do ponoći za Novu godinu.

Francuska i Srbija koje se nalaze u zoni centralnoevropskog računanja vremena (UTC/GMT plus jedan) imaće duži prvi sat u Novoj godini, dodatni sekund će biti između 0.59 i 1.00 sat.

"Taj dodatni sekund ili interkalarni sekund dozvoljava da se usaglasi astronomsko neregularno vrijeme povezano sa kruženjem Zemlje sa skalom vremena, legalnom i izuzetno stabilnom, koju od 1967. godine određuju atomski satovi", navela je danas Opservatorija u Parizu. Skala računanja vremena koja se koristi svuda u svijetu i koja se nalazi na satovima zasniva se na atomskim časovnicima velike preciznosti.

Međutim "prirodno" ili "astronomsko" vrijeme koje je definisano kruženjem Zemlje oko Sunca i koje određuje protok dana i noći je neregularno.

Vrlo dugoročno planeta ima tendenciju usporavanja pod uticajem gravitacionog privlačenja Mjeseca i Sunca, čime se neprimjetno produžavaju dani stanovnika Zemlje.

Zbog toga je povremeno potrebno podesiti satove prema planetama, a kao referenca uzima se Koordinisano univerzalno vrijeme ili UTC.

U prosjeku svakih 18 mjeseci treba da vratimo satove jedan sekund unazad da bi osluškivali prirodu. To je već učinjeno 26 puta od 1972. godine.

O dodavanju "dodatnog sekunda" odlučuje Međunarodna služba rotacije Zemlje i referentnih sistema (IERS), čije je sjedište u Opservatoriji u Parizu.

Treba reći da niko neće primijetiti razliku da imamo jedan sekund više, ali potrebno je da se regulišu sistemi navigacije preko satelita i sinhronizuju u velike računarske mreže.

Izvor: Agencije