latinica  ћирилица
30/12/2016 |  15:50 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Bijeljina: U nekoliko škola registrovana šuga (VIDEO)

U nekoliko bijeljinskih škola, kod dvadesetak učenika registrovana je pojava skabijesa, u narodu poznatijeg kao šuga.
Dom zdravlja Bijeljina - Foto: RTRS
Dom zdravlja BijeljinaFoto: RTRS

Iako se ne radi o velikom broju inficiranih, preduzete su sve mjere kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije , kažu u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina.

Ljekari i gradski zdravstveni inspektori obišli su sve škole i vrtiće i dali upute za preventivno djelovanje, da ne bi došlo do širenja infekcije. U OŠ "Sveti Sava" kažu da nemaju takvih problema, jer veliku pažnju posvećuju higijeni i edukaciji đaka.

- Nemamo slučajeva šuge, međutim mi preventivno radimo na tome da ne bi došlo do zaraze među našim učenicima, kaže Đorđe Mirković direktor OŠ "Sveti Sava" Bijeljina.

Učenici u svim osnovnim i srednjim školama su blagovremeno upoznati o pojavi šuge i kako da se zaštite od moguće infekcije.

Skabijes je registrovan i u okruženju. U Bijeljini nema novih slučajeva.

- Šuga se ne prenosi tako lako, potreban je duži tjelesni kontak, može se prenijeti i rukovanjem, ali to rukovanje bi trebalo trajati nekih minuta, ali to je rijeđa situacija, istakao je dr Zoran Dakić načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina.

Ljekari upozoravaju da je potrebno da se liječe svi oni koji su bili u bližem kontaktu sa osobom oboljelom od skabijesa.