latinica  ћирилица
30/12/2016 |  17:13 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Primirje u Siriji: Rusija, Turska i Iran uspjeli ono što nije SAD

Primirje u Siriji, kojem su posredovali Moskva, Ankara i Teheran stupilo je na snagu, a neke ključne radikalne grupe obećavaju da će presjeći veze sa Nusra frontom i Islamskom državom.
Sirija (Foto: Sputnik/Mihail Voskresenski) -
Sirija (Foto: Sputnik/Mihail Voskresenski)

To je nešto što Vašington obećao, ali nije uspio da postigne, napisala je politička analitičarka Јelena Suponjina za RIA Novosti.

"Prema informacijama koje sam dobila od sirijske opozicije, glavne grupe poput Ahrar el šama, DŽejš el islama i drugih, složile su se sa ovim dogovorom, čiji je osnovni uslov da moraju da prekinu sve postojeće veze sa teroristima ID i Nusra fronta", napisala je Suponjina.

"To je ono što je Obamina administracija obećala da će postići, ali državni sekretar DŽon Keri nije uspio. Rusija, Turska i Iran su to uradili umjesto njega", navela je ona.

Suponjina je istakla da su potpisana tri dokumenta koji nisu samo usmjereni na okončanje neprijateljstava u zemlji uništenoj dugogodišnjim ratom. Čini se da su ovi sporazumi utrli put za ono što je ona opisala kao "zajedničku strategiju koja nudi političko rješenje" za okončanje sirijske krize.

Ona je potvrdila da Rusija, Turska i Iran nisu zainteresovani za podjelu Sirije, za razliku od "nekih usijanih glava u Sjedinjenim Američkim Državama". Objasnila je da su svi koji su uključeni mjesecima radili na ovim sporazumima. Ambasada Rusije u Turskoj, a naročito ambasador Andrej Karlov, koji je ubijen prošle nedjelje, bili su aktivno uključeni u ovaj proces.

"Ovaj proces će biti težak i, potencijalno, krvav. Teroristi nisu srećni što su razne snage u Siriji konačno ujedinjene protiv njih. To znači da će biti agonije, terorističkih napada i bola. Ovo je vrijeme u kojem živimo. Moramo to da shvatimo, prihvatimo i da se borimo. Ali danas su iz Sirije stigle dobre vijesti. Niko ne sumnja u ovo", navodi Suponjina.

Politički analitičar Tankred Žoseran objasnio je za Sputnjik zašto je postignut dogovor koji se činio nemogućim prije nekoliko mjeseci: "Turska je sahranila svoju neootomansku politiku u proljeće 2016. i napravila zaokret. Turska više ne želi da se miješa u unutrašnje stvari svojih susjeda. Ta zemlja više nema neootomanske ambicije", istakao je on.

Politički analitičar Basam Tahan smatra da je teško da će SAD i njeni saveznici sjediti skrštenih ruku dok Turska poboljšava svoje veze sa Rusijom.

"Mislim da će Zapad odgovoriti na odluku Turske drugim državnim udarom ili nekom drugom mjerom", naveo je on.

Izvor: Sputnjik