X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
01/01/2017 |  14:10 | Izvor: RTRS

Kako stres ugrožava zdravlje?

Stres može da dovede do zdravstvenih problema, za koje ne biste ni pretpostavili da je on uzročnik. Ovo su neka od njih.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Doktor Rodžer Henderson, navodi zdravstvene posljedice koje uzkrokuje stres.

1. Iritabilno crijevo

Bol je uzrokovan grčenjem mišića u crijevu, i iako simptomi variraju od osobe do osobe, uglavnom uključuju bol u stomaku, nelagodnost, dijareju ili konstipaciju, kao i nadutost. Stručnjaci navode da je stres glavni uzročnik koji izaziva ove simptome.

- Nemoguće je potpuno odstraniti stres, ali postoje stvari koje možete da uradite, a koje će vam biti od pomoći. Probajte da vježbate ili obične tehnike disanja, kako bi vam pomogle da se smirite. Pomoći će vam i ako popričate sa nekim o tome što vas muči. A ako baš ne možete da izbjegnete simptome, uvijek imajte lijekove sa sobom - priča doktor Henderson.

2. Pretjerano znojenje

Znoj od vrućine ili od vježbanja se proizvodi spoljašnjim lučenjem znojne žlijezde, dok se znoj izazvan stresom luči iz apokrine žlijezde.

- Iako je pretjerano znojenje moće biti pomalo tabu tema, ako vam ometa svakodnevni život, možda bi trebalo da se obratite ljekaru - navodi doktor.

3. Bruksizam (škripanje ili, poznatije, škrgutanje zubima)

Bruksizam može da prođe neopaženo pogotovo jer je najčešći simptom glavobolja, obično koncentrisana oko sljepoočnica. Drugi simptomi uključuju poremećaj sna, bol u uhu i kočenjem mišića u vilici, vratu i ramenima. Takođe, škripanje zubima može da ošteti gleđ zuba i da ih slomi. Bruksizam se obično javlja tokom spavanja.

4. Opadanje kose

Izloženost stresu na duži period čest rezultira gubitkom kose. Vjeruje se da je opadanje kose posljedica hormona stresa, koji izaziva folikule kose da "uđu" u stanje hibernacije. Zbog toga kosa opada kada je perete ili češljate.

5. Nesanica

Stres i neprospavane noći idu "ruku pod ruku". Hormoni izazva stresom navode naše tijelo na stanje koje remeti ravnotežu između sna i budnosti.

- Ako ste pod stresom i znate da će vam biti teško da zaspite, izbjegavajte gledanje u ekran (TV, kompjuter, mobilni telefon), bar dva sata prije spavanja, zato je pokazano da oni ometaju san. Vježbanje tog dana ili bavljene nekom aktivnošću pomoći će vam da brzo zaspite, jer ćete se lijepo umoriti - kaže doktor.

6. Umor

Premorenost je hronično osjećanje kao da vam nedostaje motivacija ili energija, kao rezultat nesanice uzrokovane stresom.

- Pod uticajem stresa, osjećaćete se umornim čak i ako odmarate. I to je ključna razlika između običnog umora i ono prouzrokovanog stresom. Važno je da identifikujete uzrok stresa. Može vam pomoći meditacija, vježbanje, a ako se nastavi, obratite se ljekaru, jer premorenost može da vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima - savjetuje dr Henderson.

Izvor: B92