latinica  ћирилица
02/01/2017 |  15:11 ⇒ 03/01/2017 | 10:24 | Autor: RTRS

Ponovo pao tender, moguća blokada izdavanja pasoša (VIDEO)

BiH bi se na proljeće mogla suočiti sa ogromnim problemom – blokadom izdavanja pasoša. Naime, 21. marta ističe ugovor sa sadašnjim isporučiocem pasoških knjižica, a tenderska procedura na kojoj bi trebalo da bude izabran najbolji ponuđač za potpisivanje novog ugovora je u zastoju. U sjeni čestitki za novu, posljednji dan stare godine obilježila je vijest da je ponovo pao tender za nabavku pasoških knjižica.
Lična isprava - Pasoš - Foto: FONET
Lična isprava - PasošFoto: FONET

Nakon propasti prvog, mnogo se očekivalo od drugog tendera za izradu pasoških knjižica. Međutim, žalba jednog od ponuđača na tendersku dokumentaciju, novo probijanje roka za donošenje odluke u Kancelariji za razmatranje žalbi i predstojeće raspisivanje novog tendera – sve to ne ide u prilog očekivanjima da se posao završi u roku.

Nezvanično, i prvi i drugi tender pao je zbog žalbi francuske kompanije "Gemalto" koja se za ovaj posao bori sa sadašnjim isporučiocem "Milbauerom". Za problem koji bi mogao nastupiti usljed probijanja rokova, u IDDEEA-i očekuju pomoć od Savjeta ministara. Da li će biti produžen rok sa postojećim dobavljačem pasoških knjižica ili će se pokušati naći neko drugo rješenje nije poznato jer su konkretni potezi i dalje nepoznanica.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, ističe da će se odmah poslije Nove godine napraviti informacija za Savjet ministara kako bi se mogli preduzeti koraci da se ne dođe u situaciju da građani BiH ne mogu dobiti putne isprave.

I Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH,ističe da se ne smije nikako doći u poziciju da se napravi vakuum u kojem neće biti obrazaca za pasoše što bi,kako je rekao, nanijelo direktnu štetu građanima.

Zbog sistema čiji je cilj bezbjednost dokumenata i koji podrazumijeva da se pasoška knjižica izrađuje na osnovu zahtjeva stranke, zaliha nema. I Edim Nesimi, direktor IDDEEA-e, potvrdio je da pasoških knjižica nema u rezervi, jer postojeći sistem izdavanja putnih isprava ne podrazumijeva zalihe dokumenata i nemoguće ih je stvoriti.

Da li će bezbjednost dokumenata ostati prioritet, neizvjesno je. Naime, do nas su stigle neprovjerene informacije da su Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA izradili novi pravilnik u vezi sa sigurnošću pasoša u BiH kojim se u osnovi mijenja izgled i karakter postojećeg dokumenta, odnosno kojim se ponovo uvodi papirna stranica sa podacima o građaninu čime se, prema tim navodima, kriminalcima i teroristima, prvenstveno Islamske države, omogućava lakše falsifikovanje i dostupnost dokumentima.

Sasvim je jasno da bi, ukoliko se bh institucije ne uozbilje i ne odrade kvalitetno i na vrijeme svoj dio posla, građani opet mogli izvući deblji kraj.