latinica  ћирилица
02/01/2017 |  17:13 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

"Tereks inženjeringu" naloženo da RiTE "Ugljeviku" vrati 2,9 mil. KM (VIDEO)

Okružni privredni sud u Bijeljini naložio je firmi „Tereks – inženjering“ da Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“ vrati 2,9 miliona maraka, naplaćenih na osnovu poništene presude o nadoknadi štete i izgubljene dobiti .Tereks je novac dobio na osnovu parnice iz 2003, za nerealizovane radove na eksploataciji uglja.
RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
RiTE UgljevikFoto: RTRS

Okružni privredni sud usvojio je zahtjev RiTE „Ugljevik“, i naložio da „Tereks inženjering“ vrati 2,9 miliona maraka naplaćenih po presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci, koju je kasnije poništio Vrhovni sud RS. U odvojenom postupku, RITE Ugljevik traži povrat još gotovo tri miliona maraka isplaćenih Tereksu prije dvije godine, po istom osnovu.

"Kompanija Tereks inženjering raspolaže sa sredstvima preduzeća od oko 5,7 miliona, a da za to nema adekvatan pravni osnov, odnosno nema presude koje su na pravnoj snazi“, ističe Branislav Đokić, rukovodilac službe za pravne poslove RITE Ugljevik.

Pravni zastupnik kompanije ''Tereks“, ranije je u izjavi za našu televiziju podsjetio da ovaj spor pred četiri sudske instance traje 11 godina, i rekao da je, prema prvobitnim odlukama sudova, RITE Ugljevik trebalo da potpiše ugovor ili da snosi štetu.

''Oni su tu bili 6, 7 mjeseci u krugu fabrike , držali svoju opremu, mašine, odbijali druge poslove, uzeli kredite. Naravno da je to šteta - i direktna i indirektna", rekao je Faik Muhić, pravni zastupnik kompanije ''Tereks inženjering“.

Mada parnice još traju pred višim sudskim instancama, tri građevinske firme, na osnovu neugovorenog i neobavljenog posla, sa računa RiTE „Ugljevik“ skinule su milionske iznose. Firmi “Šico and kompany” u izvršnom postupku isplaćeno je 2,5 miliona maraka. Izvršni postupak za naplatu 2,3 miliona maraka pokrenuo je i „Kontinental“. Poništavanje presuda, ne znači i vraćanje novca.

Đokić ističe da kompanije Kontinental i Šico end kompani, što je, kako kaže, preduzeće utvrdilo, ne raspolažu imovinom iz koje bi se trenutno mogla povratiti sredstva preduzeća.

Radnici RITE Ugljevik uputili su zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preispita rad sudija u milionskim sporovima. Nadležnim tužilaštvima podnijeli su krivične prijave protiv svih koji su učestvovale u donošenju odluka na štetu preduzeća.

"Nemoguće je da nastane šteta od oko 10 miliona, a da niko ne bude odgovoran. Neko je pogriješio i tak treba da bude kažnjen, a firma da se obešteti", kaže Slobodan Sofić, predstavnik radnika RITE Ugljevik.

Obimnu dokumentaciju o spornim poslovima, radnici su dostavili nadležnim institucijama. Na osnovu inicijative radnika, Vlada je prije trinaest godina i prekinula rad tzv. "trećih lica“ u ugljevičkom rudniku, jer je njihovo angažovanje prijetilo da finansijski upropasti preduzeće.