latinica  ћирилица
03/01/2017 |  08:30 ⇒ 09:15 | Autor: RTRS

Zapadni mediji: Radikalni islamizam prijeti sekularnoj BiH

Salafisti u BiH nesmetano propagiraju radikalni islam, istovremeno se za arapske doseljenike grade naselja, vrijedna milione dolara. Međutim, za tok novca koji se u to investira, može se reći sve, osim da je transparentan, navodi njemački list Frankfurter rundšau.
Bečki "Standard" o radikalnom selafizmu u BiH - Foto: Screenshot
Bečki "Standard" o radikalnom selafizmu u BiHFoto: Screenshot

Ovaj tekst je tek jedan od desetak napisa koje su u posljednjih dvadesetak dana objavili njemački i austrijski mediji o opasnosti radikalnog islamizma i vehabizma za umjerene muslimane u BiH, ali oni i upozoravaju da je to potencijalna opasnost i za Evropu.

Navodi se da njemački javni radio-servis Dojčlandfunk na svojoj internet stranici upozorava na dolazak arapskih doseljenika u dijelove BiH koji pretežno naseljavaju muslimani sa skepsom gledaju sami muslimani, za koje Dojčlandfunk navodi da su umjereni i da ne dijele poglede na islam kako ga propovjedaju Arapi.

Uprkos tome, kako je istaknuto, u arapska turistička naselja, vile, šoping centre u kojima je zabranjen alkohol i zgrade investiraju se milioni dolara arapskog novca.

"Osamdeset pet odsto vila već je prodato, prvenstveno kupcima iz zemalja Zaliva: iz Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije. U septembru je jedan investitor iz Dubaija položio kamen temeljac za turističko naselje od 140 hektara južno od Sarajeva. Navodni troškovi su preko dvije milijarde evra", ističe se u tekstu.

Osim doseljenika, istaknuto je da je u 2016. "muslimanski dio BiH" posjetilo više od 60.000 turista iz arapskih zemalja.

"Tokom ljeta ulice su prepune ljudi iz država Zaliva", navodi Dojčlandfank.

Austrijski Standard upozorava da je mnogo salafista u BiH obrazovanje dobilo od došljaka iz zalivskih država. List ističe izjavu politikologa iz Sarajeva Vlade Azinoviča da došljaci sa tih prostora ne poštuju lokalne islamske tradicije.

Standard navodi da je Islamska zajednica, sa reisom Huseinom Kavazovićem na čelu, otvoreno upozorila na opasnost tih ideologija za BiH i Evropu i od države zvanično zatražila da se svi centri koji nisu dio IZ zatvore.

Takođe, kako ističe list, lokalni muslimani su odlučni da zadrže svoju islamsku tradiciju za koju smatraju da može poslužiti kao pozitivan model za Evropu. Austrijski dnevnik navodi da je ugošćavanje arapskih turista jedini izvor prihoda za mnoge salafiste.

List takođe pravi analizu kako je došlo do toga da ove radikalne forme islama naiđu na plodno tlo u BiH.

"Kada je pao socijalizam, nastao je ideološki vakuum koji su polako preuzele etnonacionalističke i vjerske elite. Liberalni i sekularni građani BiH ove tendencije vide kao prijetnju i upozoravaju da ovakvi vjersko-politički pokreti mogu da vode daljim podjelama u društvu", navodi Standard.

Što se tiče stranih investitora, list upozorava da arapski investitori prijete da preuzmu poziciju broj jedan od Austrije, koja je sada najveći investitor. Upozoravaju da su države zaliva i Turska zajedno u 2015. godini činile 26 odsto ukupnih investicija u BiH, dok je do juna prošle godine taj broj dostigao čak 39 odsto.

Izvor: Agencije