latinica  ћирилица
03/01/2017 |  15:47 ⇒ 04/01/2017 | 12:01 | Autor: RTRS

Osuda omalovažavanja i vrijeđanja premijerke Srpske na programu "BN televizije" (VIDEO)

Skandalozna novogodišnja čestitka upućena predsjednici Vlade Republike Srpske.
Željka Cvijanović  (Foto:snsd.org) -
Željka Cvijanović (Foto:snsd.org)

U režiji bijeljinske Televizije BN u novogodišnjoj noći u centralnim vijestima emitovan je uvredljiv video spot u kojem se premijerka Željka Cvijanović seksistički ismijava kao žena.

Ovaj slučaj, koji nije izolovan incident, ponovo je dokazao da se na žene na političkoj sceni gleda, prije svega, kroz prizmu pola, koja se koristi da bi se diskvalifikovalo njihovo političko djelovanje.

Reagovala su ženska udruženja ali i pojedini opozicioni političari koji su bez njihovog znanja iskorišteni u ovom videu.

Kada šala postane neukus i uvreda - ove riječi najbolje opisuju novogodišnji video Televezije BN posvećen premijerki Željki Cvijanović čije riječi, iz pristojnosti, nećemo emitovati.

Glavni akteri animiranog videa, a da to nisu ni znali, postali su lideri opozicije, koji pjevaju uvredljive stihove.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, poručuje - ovo nije prvi put da ga bez znanja stavljaju u kontekst koji pojedinim medijim odgovara.

Osudio je ovakav vid medisjkog omalovažavanja premijerke Cvijanović ali, kaže, i bilo koje druge žene u politici: "Јa osuđujem bilo kakve stavove koji dovode do negiranja prava žena ali i svih građana Republike Srpske, ali nažalost mi živimo u društvu u kojem je to nametnuto kao model ponašanja."

Dok Borenoviću ovakav vid šale nije humorističan, Adam Šukalo nastavlja u istom maniru - govoreći da je u videu bio samo prateći vokal. Kaže, nije znao da će njegova fotografija osvanuti u novogodišnjem programu BN -a, seksističku poruku nije osudio.

- Shvatam to u konekstu novogodišnjeg programa koje prave sve komercijalne televizije svake godine. U svakom slučaju ne želim da na bilo koji način, dajući ovu izjavu, budem zloupotrebljen ali smatram da svi zajedno treba da se malo više opustimo, kaže Šukalo.

Govedarica, Mihajilica i Krsmanović nisu odgovarali na naše pozive, pa nismo mogili saznati da li su i oni mišljenja da žene u politici treba posmatrati kroz njihov rad ili kao ukras na kojem je najvažnije šta je obukla i kako izgleda.

Oštro reagovanje stiglo je iz DŽender centra uz poruku da je predsjednica Vlade besprizorno omalovažena kao ljudsko biće.

Ružna si, glupa si, sigurno je nečija ljubavnica, ženska glavo bolje ti je da ćutiš - ovo su samo neke od svakodnevnih uvreda koje trpe mnoge žene, a posebno one koje su na rukovodećim pozicijama.

Bilo da se bave humanitarnim radom ili da su direktorice preduzeća, teško da će im uspijeh na Balkanu biti oprošten - poručile su naše sagovornice, Ljiljana Zečić, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Banjaluka i Lana Јurčević iz Fondacije "Udružene žene" Banjaluka.

U jednom su svi saglasni - javne ličnosti treba da budu spremne na javnu kritiku svoga rada, ali kada je ona bazirana na ismijavanju pola ili izgleda, onda je to diskriminacija, koja je kažnjiva i zakonom.

I pored toga, vidimo je i u regionu. Političarke u Srbiji i Hrvatskoj svakodnevno su na meti samo zato što su žene. Pored svega, bez mišljenja su brojna udruženja novinara, iako svakodnevno i novinarke trpe slične uvrede.

Možda je baš ova godina vrijeme da se zapitamo ko nam kroji stvarnost, kakve se to vrijednosti nameću našoj djeci i to na nacionalnoj frekvenciji.