latinica  ћирилица
05/01/2017 |  09:28 | Autor: RTRS

"Moguće mete Muhadžerija i Srbi"

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda Zoran Dragišić ocijenio je da bi primarna meta napada egzekutora "Islamske države" koji se vratio na Kosmet Lavdrima Muhadžerija bile institucije i administracija u Prištini, a nakon toga Srbi na Kosmetu i svetinje Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Dragišić navodi da "Islamska država" institucije samoproglašenog Kosova smatra nevjerničkim i izdajničkim zbog saradnje sa SAD.

"Oni od Kosova žele da naprave `Islamsku državu`. Tek na kraju liste ugroženih našli bi se Srbi na Kosmetu, odnosno SPC", rekao je Dragišić za "Blic".

On naglašava da je sumnjiv način na koji se Muhadžeri vratio na Balkan.

"Ne isključujem, ali bilo bi zaista skandalozan propust bezbednosnih agencija od Turske do Makedonije. On je poznati terorista. Njegovo lice bi moralo da bude u evropskim bazama podataka", rekao je Dragišić.

Analitičar DŽevad Galijašević kaže da povratak Muhadžerija na Kosmet ukazuje na neozbiljnost u suočavanju sa problemima terorizma, koji izgleda i dalje nije prioritet za one koji se bave bezbjednošću država.

"Bezbjednosne agencije bi morale međusobno češće i temeljnije da razgovaraju na ovu temu, ali i sa javnošću", rekao je Galijašević.

On kaže da je, prema njegovim saznanjima, Muhadžeri evropske granice ranije prelazio pod imenom Boban koje je popularnim pseudonimom brojnih islamista.

Prema nezvaničnim informacijama "Blica", trenutna procjena bezbjednosnih rizika na Kosmetu, koju je uradila Bezbjednosno-informativna služba upućuje na rizik niskog intenziteta od napada na srpsko stanovništvo.

Mogućnost napada je, prema procjenama, najveća nakon božićne liturgije, ali je taj scenario malo vjerovatan jer "Islamska država" ne vjeruje da bi napad dovoljno odjeknuo u svijetu.

Procjenjuje se da je napad vjerovatniji na jugu nego na sjeveru Kosova i Metohije.

Mogućnost napada je, prema procjenama, najveća nakon božićne liturgije, ali je taj scenario malo vjerovatan jer trenutna procjena bezbjednosnih rizika na Kosmetu, koju je uradila Bezbjednosno-informativna služba upućuje na rizik niskog intenziteta od napada na srpsko stanovništvo.

Izvor: SRNA