latinica  ћирилица
05/01/2017 |  12:30 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Govedarica: Dan Republike niko ne može da ugrozi

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručio je danas da niko u BiH ne može da ugrozi 9. januar, Dan Republike Srpske.
SDS prijem - Foto: RTRS
SDS prijemFoto: RTRS

Govedarica je rekao da institucije Srpske u skladu sa Zakonom o Danu Republike imaju obavezu da obilježe 9. januar, čija je pozicija definisana tim zakonskim aktom.

"Nažalost, došli smo u situaciju da 9. januar ne obilježavamo onako kao što smo to činili do sada", rekao je Govedarica novinarima u Banjaluci tokom božićnog prijema.

On kaže da dešavanja u vezi sa učešćem pripadnika Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH na proslavi 9. januara pokazuju da se u BiH oko osnovnih stvari često prave određene prepreke i da ne postoji razumijevanje.

"Potrebno nam je razumijevanje u BiH. Ne treba toliko da gledamo u prošlost. Svi zajedno treba da gledamo u budućnost jer to može da bude ključ uspjeha u BiH", istakao je Govedarica.

On je izrazio očekivanje da će na ovom primjeru predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristiti veliko prijateljstvo sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH.

"Evidentno je da takve saradnje u ovom slučaju nema i da je u svemu ovom HDZ izvršio klasičnu opstrukciju", ocijenio je Govedarica.

On je naveo da će svi članovi SDS-a koji su pozvani prisustvovati akademiji povodom 9. januara u banjalučkoj dvorani "Borik", te najavio da će i funkcioneri SDS-a organizovati prijem povodom Dana Republike.

Govedarica je najavio da će načelnici opština iz SDS-a 8. januara u svojim lokalnim zajednicama organizovati proslavu Dana Republike na dostojanstven i prigodan način - prijemima, svečanim akademijama i sličnim prigodnim manifestacijama.

On je poručio građanima Srpske da se ne djele, već da žive sa visokim stepenom tolerancije, ocijenivši da će 2017. biti teška godina.

Govedarica je uputio božićne čestitke građanima pravoslavne vjeroispovijesti, uz želju da najradosniji praznik provedu u miru, ljubavi, slozi i nadi.

Izvor: SRNA