latinica  ћирилица
06/01/2017 |  08:08 ⇒ 08/01/2017 | 07:41 | Autor: RTRS

Mir Božiji- Hristos se rodi (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik-dan Rođenja Isusa Hrista.
Badnji dan - Foto: RTRS
Badnji danFoto: RTRS

Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu i lome česnicu.

Na Božić u kuću dolazi polaznik ili položajnik - muškarac koji prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božji - Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama širom Republike Srpske.

Već po tradiciji, božićna radost, uprkos hladnoći, sabrala je na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci mnoštvo pravoslavnih vjernika. Okupljeni oko Bogomladenca Hrista, vjernici nisu skrivali radost koju sa sobom nosi današnji praznik, ispunjen vjerom, ljubalju i nadom.

Episkop banjalučki Јefrem u svojoj besjedi poručio je da Vitlejemska radost treba da obasja srca svih pravoslavnih Srba, kako bismo Bogomladencu Hristu darovali ono najbolje u sebi.

"Vezuje se mnogo toga što je iz nađe tradicije i običaja. U vremenima u kojima nismo imali svoje države oko Crkve se njegovala tradicija i svoji korijeni i porijeklo", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovvao liturgiji.

Tradicionalno lomljenje božićne česnice sa zlatnikom obavljeno je danas u novoizgrađenom hramu Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica. Manifestacija je organizovana deveti put zaredom. Zlatnik u česnici pronašao je najmlađi učesnik Marko Đukić. Za ostalu djecu, i ove godine bilo je mnogo bombona u božićnoj slami.

I u svim pravoslavnim hramovima u Zvorniku i Bijeljini služene su jutarnje praznične liturgije. Praznik mira, ljubavi,praštanja i mirenja, građani su dočekali sa željom da budu složni i jedinstveni. Poželjeli su da praznik Hristovog rođenja donese zdravlje, sreću, blagostanje i mir.

"Božić je praznik našeg spasenja, praznik radosti .Otvorimo danas svoja srca i u njega primimo Gospoda koji dolazi da nas spasi", poručio je episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom nakon Božićne liturgije u Sabornom spomen hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini.

 I Hercegovina, po tradiciji i običajima, svečano obilježava Božić. Izuzetno niske temperature i jak vjetar nisu bili prepreka brojnim vjernicima da prisustvuju liturgijama koje su služene u svim hramovima.

Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, uz prisustvo velikog broja vjernika, služio je umirovljeni vladika Atanasije.

Božić se svečano obilježava i u Mostaru. Badnjaci su naloženi ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice ili kako ga najčešće zovu, stare pravoslavne crkve. Svečanu božićnu ponoćnu liturgiju u ovom hramu služio je vladika Grigorije.

Bez obzira na izuzetno niske temperature i orkansku buru božićnoj, ponoćnoj liturgiji u Mostaru prisustvovao je veliki broj vjernika.

U hramovima i crkvama u Sarajevsko-romanijskoj regiji služene su božićne liturgije. Radost Hristovog rođenja ozarila je i ugrijala srca svih pravoslanih vjernika i na ekstremno niskim temperaturama, do 20 stepeni Celzijusa ispod nule. Јoš jednom se potvrdilo da su želje za dobrim zdravljem,mirom i blagostanjem najčešće iskazivane na Božić.

Posebno je bilo radosno u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu. Pročitana je božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja.

"Budimo Božji ljudi,svoja srca čuvajmo od zlih misli i volimo jedni druge kao što volimo Boga", poručio je okupljenim vjernicima starješina Hrama protojerej stavrofor Vladimir Stupar.

Radost Božića sa sarajevskim Srbima podijelio je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, u crkvi Svete Trojice u Prijedoru jutros je služena sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo brojnih vjernika. Prazničnim službama Božić je obilježen i u ostalim pravoslavnim hramovima u Prijedoru i Prijedorskoj regiji. Prijedorčani kažu, Božić je praznik nade, radosti i praštanja.

Božić, najradosniji hrišćanski praznik slavi radost rađanja i novog početka. Na ovaj dan okuplja se porodica i njeguje duh zajedništva. Ovo je praznik nade, radosti i praštanja, uz želje za dobro zdravlje i blagostanje, kažu Prijedorčani.

Svetu arhijerejsku liturgiju u prijedorskoj crkvi Svete Trojice služio je protojerej-stavrofor Mladen Majkić, uz sasluženje sveštenstva.

"Neka vas Gospod sve poživi, a Hristos novorođeni neka u vašim srcima prosvijetli ljubav prema bogu, prema bližnjima i neka na najbolji način ta svjetlost božanska nauči kako i na koji način da svoj život uredite u ovozemaljskom životu, kako da na najbolji način polsužite bogu i bližnjemu svome", rekao je protojerej-stavrofor Mladen Majkić.

Svečano je bilo i u Doboju. Pravoslavni hramovi bili su pretijesni da prime sve vjernike na božićnoj liturgiji.

Mnoge Dobojlije ispunile su i posljednje mjesto u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Na jutarnje božićno bogosluženje zaputili su se i mladi i stari.

Prvi put za Badnji dan i Božić izostala je masovna upotreba pirotehnike, što je obradovalo i vjernike i sveštenstvo koji su u miru mogli da obave molitve. Ulice grada danas su opustjele. Božić je ispunio domove i srca, okupio porodice u zajedničkim željama i nadanjima. Božićne liturgije služene su u svim pravoslavnim hramovima dobojsko ozrenskog područja.

Molimo se za raspeto Kosovo i Metohiju, poručio je u Božićnoj poslanici patrijarh Irinej. Pozvao je na mir, jedinstvo i zajedništvo.

Božić po julijanskom kalendaru slave i ruska, gruzijska, Јerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Božić će biti dočekan svečano i na Bliskom istoku - u vitlejemskoj Crkvi Hristovog rođenja.