latinica  ћирилица
07/01/2017 |  09:39 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Sjeme koje poboljšava cirkulaciju, liječi nesanicu i reumu

Narodi Bliskog i Dalekog istoka koriste slačicu za liječenje bolesti krvotoka, jer poboljšava cirkulaciju i svih unutrašnjih organa, pišu "Večernje novosti".
Sjeme (Foto: Thinkstock) -
Sjeme (Foto: Thinkstock)

Slačicu poznajemo kao biljku od koje se pravi senf ili čije sitno zrnevlje se stavlja u turšiju. Ona je, međutim, biljka čija su ljekovita svojstva mnogo veća nego što znamo.

Senf i neprerađeno sjeme imaju ljekovita svojstva za dijabetes, nesanicu, reumatizam, bolesnu jetru, bolesti dušnika. Narodi Bliskog i Dalekog istoka, na primjer, koriste je za liječenje bolesti krvotoka, jer poboljšava cirkulaciju ne samo krvnih sudova na površini tijela, već i svih unutrašnjih organa.

U sebi sadrži veliku koncentraciju lipida, ugljenih hidrata i proteina. Od mineralnih materija najprisutniji je fosfor, a zatim kalijum i kalcijum, dok su od vitamina dominantni vitamin A, tiamin, riboflavin i niacin. Dobar su izvor i omega 3 masnih kiselina, kao i glikozid sinalbina, sastojka koji daje osjećaj vreline u ustima.

Špiritus crne slačice koji se spravlja u apotekama preporučuje se, ali kontrolisano, protiv reumatizma i sličnih oboljenja. Ako na koži dođe do osjećaja paljenja, to mjesto odmah treba oprati i namazati svježim uljem, da bi se spriječilo crvenilo i opekotine.

Crna slačica u manjim količinama pospiješuje izlučivanje sokova za varenje i primanje hranljivih sastojaka. Prevelike količine nisu preporučljive jer mogu da izazovu nadražaj i upalu želuca i crijeva, a kod žena još i smetnje u vrijeme menstrualnog ciklusa, kao i upalu jajnika. Zato se u narodnoj medicini i preporučuju oblozi, jer prodiru vrlo duboko preko kože, podstičući metabolizam u dubini organizma, a na taj način eliminišu bolove ili drugi uzrok određenog oboljenja.

Izvor: Novosti.