latinica  ћирилица
08/01/2017 |  22:16 | Autor: RTRS

Arheolozi slučajno otkrili još jedan Stounhendž

Grupa arheologa amatera su u potrazi za bunkerima iz Drugog svjetskog rata, slučajno otkrili drevno istorijsko mjesto.
Hodočašće na Stounhendžu - Foto: AP
Hodočašće na StounhendžuFoto: AP

Vjeruje se da je riječ o italijanskom ekvivalentu Stounhendža, jednake važnosti.

Arheološko otkriće su potvrdili i stručnjaci, navodeći da je ono jako važno za razumjevanje praistorije. Grupa arheologa amatera, pod imenom "Prijatelji", sprovodili su istraživanje bunkera iz Drugog svjetskog rata na Siciliji, kada su naišli na tvorevinu poput Stonuhendža.

Profesionalna verifikacija je kasnije pokazala da je riječ o sunčanom satu koji potiče između 6.000 i 3.000 godina prije nove ere. Stručnjaci su pomoću GPS drona, kamera i kompasa provjerili da li sat i dalje funkcioniše, i otkrili da može tačno da odredi godišnja doba.

Otkriće se povezuje sa Stounhendžom, jednom od najvažnijih istorijskih mjesta u Engleskoj, u Viltširu. On je jedan od svjetskih čuda i vjeruje se da potiče iz vremenski približnog perioda. Arheolozi navode da otkriće može da otvori brojne mogućnosti, i vjeruju da će na tom mjesto najvjerovatnije pronaći još neka blaga istorije.

Đuzepe La Spina, jedan od arheologa koji su pronašli "još jedan Stounhendž", rekao je da je svako arheološko otkriće samo po sebi veoma važno, ali da je biti dio ovakovog senzacionalnog otkrića, zaista izuzetan osjećaj.

Izvor: Agencije