latinica  ћирилица
09/01/2017 |  09:23 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Čestitke povodom Dana Republike

Građanima Srpske pristižu brojne čestitke povodom Dana Republike.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku građanima Srpske povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, sa željom da u narednim godinama Srpska bude još stabilnija, uređenija, uspješnija i jača.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Srpske Dan Republike, poručivši da je interes ojačati Republiku Srpsku, te da se dogovorom, kompromisom i uz puno povjerenje, stvori mogućnost da BiH bude funkcionalna, moderna i demokratska država i da kao takva učestvuje u evropskim integracijama.

Petrović: Dan Republike jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović čestitao je građanima Srpske Dan Republike.

"Dan Republike Srpske jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda. Naš osnovni cilj jeste odbrana i očuvanje Republike Srpske, onako kako su je borci odbranili i svi mi imamo zadatak da branimo Srpsku na način kako su je oni stvarali", rekao je Petrović.

On je istakao da je Republika Srpska politički i ekonomski stabilna, uz zajednički rad i podršku svih njenih građana.

Petrović je pozvao sve građane na jedinstvo i slogu kako bi gradili zdravo društvo, a Republici Srpskoj očuvali njenu postojanost i dugovječnost.

Čavić, Govedarica i Borenović: 9. januar  istorijska činjenica

Lideri Narodnog demokratskog pokreta, Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa poručili su danas da je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda i da je dan njenog nastanka - 9. januar istorijska činjenica. Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da Republika Srpska, kao istorijska činjenica, ne može biti osoporena, kao ni datum njenog nastanka.

"Čestitam svima Dan Republike na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i poručujuem svima koji se iskreno raduju ovom danu da će ga dočekivati još dugo", rekao je Čavić u Banjaluci ispred Hrama Hrista Spasitelja nakon Svete arhijerejske liturgije.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, čestitajući 9. januar, istakao je da je to "neizbrisiv datum u srcima svih ljudi koji znaju kako i na koji način se voli Republika Srpska".

On je podsjetio da su na ovim prostorima uvijek postojale imperije koje su htjele i imale namjeru da brišu određene datume.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da je Republika Srpska trajna zajednica koja će sve nadživjeti, jer je nastala voljom svojih građana.

Čestitajući svim građanima Srpske Dan Republike, Borenović je istakao da očekuje da će se svi zajedno boriti da Srpska bude ekonomski jaka, da u njoj vrijedi živjeti i da u njoj svi građani imaju ista prava.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić istakao je danas da je Republika Srpska nastala iz ljubavi i poručio da je neuništivo sve ono što je tako nastalo. Đokić je čestitao 9. januar - Dan Republike Srpske svim njenim građanima, ističući da je Srpska nastala prije 25 godina na težnji da svi imaju mir, ravnopravnost, sigurnost i prosperitet.

"To su težnje od kojih nikada nećemo odustati", naveo je Đokić u čestitki povodom Dana Republike.

Srpska je ostvarenje vjekovnih težnji Srba u BiH

Zamjenik predsjednika Odbora Skupštini Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta čestitao je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Srpske 9. januar - Dan Republike kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, a najvažniji za Srbe zapadno od Drine.

"Republika Srpska predstavlja ostvarenje vjekovnih težnji srpskog naroda u BiH za svojom slobodom i nezavisnošću, kao i veliku branu da se Srbima ne ponovi genocid koji su doživjeli u NDH i etničko čišćenje koje su doživjeli u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na Kosovu i Metohiji 1990-ih godina", naveo je Linta.

Redovni profesor nacionalne istorije od 16. do 20. vijeka na novosadskom Filozofskom fakultetu Dejan Mikavica rekao je danas na proslavi Dana Republike Srpske u Novom Sadu da je ponosan što je doživio 25 godina trajanja Srpske.

"Čini me izuzetno ponosnim i radosnim što sam sa Srbima Republike Srpske, Srbije, ali i svim onim u okruženju i belom svetu, doživeo da slavim 25 godina postojanja srpske države zapadno od Drine", rekao je Mikavica za Srnu poslije svečanog programa obilježavanja Dana Republike Srpske u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" /Spens/.

SNP i DSS: 9. januar simbol opstanka Republike Srpske

Srpska narodna partija i Demokratska stranka Srbije uputile su čestitke povodom Dana Republike Srpske.
Predsjednik SNP-a Nenad Popović, koji će na poziv predsjednika Srpske Milorada Dodika prisustvovati u Banjaluci obilježavanju 25 godina od osnivanja Republike Srpske, istakao je da 9. januar predstavlja jedan od najvećih praznika srpskog naroda, simbol njegovog opstanka.

U čestitki koju je uputio Dodiku i svim građanima Srpske, Popović je naglasio da su, "zahvaljujući rukovodstvu Srpske, sa predsjednikom Dodikom na čelu, kao i nedvosmislenoj podršci najvećeg prijatelja srpskog naroda, Rusije, građani Srpske na istorijskom referendumu potvrdili da slaveći 9. januar žele da žive u slobodi i miru, slozi i zajedništvu sa pripadnicima ostalih nacionalnosti u Srpskoj i da zaštite njenu samostalnost na osnovama Dejtonskog sporazuma".

Srpski pokret "Dveri" čestitao je građanima Republike Srpske 9. januar - Dan Republike i krsnu slavu, sa željom da Srpska uskoro bude samostalna.

"Republiko Srpska, srećan ti 25. rođendan i krsna slava, Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. Da nam postaneš samostalna uskoro", navodi se u čestitki predsjednika "Dveri" Boška Obradovića.

Čestitke građanima i rukovodstvu Srpske uputilu su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Ruski akademik i senator Republike Srpske Јelena Guskova ocijenila je danas da je Srpska izrasla u ozbiljnu državu sa velikom perspektivom, koja je, na jedan način, i temelj buduće zajedničke srpske države.

Srpska je suština opstanka Srba

Republika Srpska danas znači suštinu opstanka Srba sa obje strane Drine, ali i onih koji žive u cijelom svijetu, rekla je predsjednik Saveza krajiških udruženja "Savez Krajišnika" iz Novog Sada Ranka Srdić Milić. "Da nije Republike Srpske, garanta postojanja Srba, nama se ne bi znalo za tragove", rekla je Milićeva za Srnu u Novom Sadu, gdje je u organizaciji "Saveza Krajišnika" u saradnji s Predstavništvom Srpske u Srbiji proslavljen Dan Republike Srpske.

Milićeva je istakla da je današnji dan, "dan ponosa" za sve Srbe u Srpskoj, Srbiji, kao i cijelom svijetu i dodala da "ostaje žal što Republici Srpskoj nisu na vrijeme pripojene etnički čiste srpske teritorije".

Ministar kulture Srbije čestitao Dan Republike Srpske

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević čestitao je svim građanima Republike Srpske 9. januar, Dan Republike, i poželio im da i u budućnosti budu uspješni na svim poljima, a naročito na polju kulture.

"Imamo pravo na neki umereni optimizam, naglašavam reč umereni optimizam, ali u svakom slučaju istorijske zakonomernosti su poznate, istorija je učiteljica pa ko iz nje više i bolje nauči taj će biti bolji kandidat da u budućnosti preživi i da se bolje snađe", rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare u Beogradu.