latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:50 | Autor: RTRS

Guskova: Republika Srpska izrasla u ozbiljnu državu

Ruski akademik i senator Republike Srpske Јelena Guskova ocijenila je danas da je Srpska izrasla u ozbiljnu državu sa velikom perspektivom, koja je, na jedan način, i temelj buduće zajedničke srpske države.
Јelena Guskova - Foto: RT
Јelena GuskovaFoto: RT

Ona je navela da posljednjih sedam-osam godina polako, ali sigurno, rukovodstvo Republike Srpske čini sve kako bi se učvrstila njena državnost.

Guskova je za Sputnjik istakla da je, kada gleda na slovenski svijet, važno vidjeti i ko od rukovodilaca ima taj državotvorni karakter, i ocijenila da u Ruskoj Federaciji to ima Vladimir Putin, a na Balkanu Milorad Dodik.

- Јa odmah mislim na Putina koji je sačuvao Rusku Federaciju koja je bila pred raspadom, a sada čak imamo i veću teritoriju, odnosno vratili smo jedan dio zemlje. Kada govorim o državotvornosti uvijek govorim o Putinu, a na Balkanu i na srpskom prostoru to je naravno Milorad Dodik. Vidim kako on radi i misli, ne samo o srpskom narodu u BiH, već i o srpskom narodu u Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Srbima na Kosovu. To su oznake te državotvorne politike - ocijenila je Guskova.

Ona je naglasila da je referendum o Danu Republike veoma dobro prošao i zaključila da je taj događaj jedna vrsta srpskog inata jer, kako kaže, niko neće moći da sruši srpske praznike, srpsku vjeru i srpsko pravoslavlje.

- Ovaj praznik je vrlo važan i za učvršćivanje srpskog ponosa svojom istorijom, svojom religijom, vjerom, kulturom, i vrlo je važno danas, nakon 25 godina od stvaranja Republike Srpske, da svaki čovjek na planeti sazna da Republika Srpska postoji, i da ima perspektivu ujedinjenje svih srpskih zemalja - zaključila je Guskova.

Izvor: SRNA