X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/01/2017 |  08:27 ⇒ 08:32 | Izvor: RTRS

Znate li šta znači izraz OK?

OK je univerzalna riječ koja dolazi iz engleskog jezika - američkog slenga, a označava termin "sve je u redu". OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svijet.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako porijeklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Prvo pismeno korišćenje izraza OK dogodilo se u subotu, 23. marta 1839. godine, kada je u bostonskim novinama Boston morning post izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj "Anti-Bell Ringing Society":

Razlog pisanja O.K. kao sinonima za "all correct" (sve je u redu, sve tačno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namjerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za "all correct" - korišćenje izraza "oll correct" - bilo je izuzetno moderno i prilično "kul" tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Početni trend skraćivanja izraza upotrebom njihovih početnih slova, kao npr. i.s.b.d (it shall be done), r.t.b.s (remains to be seen), kao i s.p. (small potatoes)... vremenom je trebalo unaprijediti, tako je tih dana postalo moderno skraćivanje izraza upotrebom njihovih inicijalnih slova, bez obzira na pravopis. Među popularnijim izrazima tih dana bio je i o.w. kao skraćenica za "all right" (ooll write).

Izraz "all correct" dobio je tada svoju modernu skraćenicu. Ono što čudi je da se od svih izraza OK održao najduže, a nakon prelaska američkih granica, zavladao je svijetom.

Izvor: B92