latinica  ћирилица
10/01/2017 |  16:44 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Čović: Normalizovati stanje u Stocu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će HDZ učiniti sve da normalizuje stanje u opštini Stolac, pokrene infrastrukturne projekte, investicije i otvori nova radna mjesta, te da će to biti odgovor te stranke na izazove u ovom mjestu.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, naglasio je da neće dozvoliti da neko nekim trgovinama blokira odnose u Stocu, kao i da izbori u ovom gradu treba da budu održani po demokratskim standardima.

"Mi želimo da se u Stocu osjeti da život funkcioniše i tražimo da se što prije stvore uslovi da se održe izbori. Želimo obezbijediti da Stolac funkcioniše kao normalna sredina, pokrenuti infrastrukturne projekte, vodosnabdijevanje, izgradnju brze ceste Stolac-Neum i druge projekte. Stavili smo jasan zadatak ispred naših ljudi na svim nivoima da imaju poseban senzibilitet prema Stocu", rekao je Čović.

On je rekao novinarima prilikom posjete Stocu, gdje se sastao sa dosadašnjim načelnikom Stjepanom Boškovićem, da je posljednjih petnaestak godina stvarana takva atmosfera da se od Stoca pravi grad slučaj, te da je isto napravljeno i 2. oktobra prošle godine.

"I ovaj put je neko želio da se od Stoca napravi slučaj. Djelimično je uspio, potpuno nije. Moramo omogućiti Stocu da se razvija. To jedino može motivisati mlade ljude da ostanu ovdje", rekao je Čović i pozvao sve da zajedno grade Stolac.

Bošković je rekao da je na sastanku razgovarano o tome kako situaciju vratiti u normalne okvire i kako u razumnom roku organizovati demokratske izbore koji su 2. oktobra prekinuti.

"Očekujemo da će Centralna izborna komisija BiH donijeti odluke i da ćemo stvoriti uslove da i Stolac postane opština kao i sve ostale i da vlast funkcioniše, a sve s ciljem da nijedan građanin ne osjeti posljedice onoga što se dogodilo 2. oktobra", dodao je Bošković.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. oktobra zbog niza incidenata. Nakon što je CIK BiH kaznio vinovnike incidenata, uslijedili su žalbe Sudu BiH, a nakon što je prije desetak dana sud odbio žalbe kandidata koji su skinuti s kandidatskih lista, CIK BiH sada treba da donese odluke o poništavanju izbora u Stocu i raspisivanju novih.