latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:56 | Autor: RTRS

Preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske povodom niskih temperatura

Obzirom na izrazito niske temperature Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite upozorava građane Republike Srpske da u narednom periodu, što manje vremena provode na otvorenomi da se pridržavaju upustava i preporuka doktora medicine.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Niske temperature mogu uticati na većinu populacije, te se preporučuje, koliko god je moguće, boravak u provjetrenim i potom zagrijanim prostorijama, kao i povećan unos toplih napitaka. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe,djecu i trudnice kao i starije osobe, koje se teže prilagođavaju na promjenu temperature, a posebno u ranim jutarnjim i noćnim časovima, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ukoliko postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od hladnoće u vidu više slojeva odjeće koja zadržava toplotu i štiti od vjetra i vlage, sa naglaskom na zaštitu glave, nosa, šaka i stopala. Građanima se preporučuje da se, bez velike potrebe, ne kreću po zaleđenim površinama, kako bi se izbjegle povrede uzrokovane padovima. Prilikom izlaska, ukoliko je moguće, koristiti adekvatnu obuću sa hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjećaja, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, obavezno se obratiti svom doktoru porodične medicine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite posebno upozorava roditelje da, u ovom periodu, zaštite svoju djecu, da ih adekvatno obuku, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od niskih temperatura.