latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:15 | Autor: RTRS

SP najoštrije osuđuje Inckovu izjavu

Socijalistička partija najoštrije osuđuje i traži hitno izvinjenje od visokog predstavnika za BiH Valentina Incka zbog izjave u kojoj je na krajnje uvredljiv i nedopustiv način pokušao da uporedi Dan Republike Srpske sa danom na koji je nastala fašistička NDH.
Socijalistička partija -
Socijalistička partija

“Zbog ovakvo skandalozne izjave potrebno je prekinuti sve diplomatske odnose sa gospodinom Inckom dok ne uputi javno izvinjenje svim žrtvama fašističkog terora i porodicama poginulih boraca Republike Srpske“, navodi se u reagovanju Socijalističke partije.

SP očekuje od međunarodne zajednice da se ogradi od ovakve izjave visokog predstavnika u BiH, jer bi bilo pogubno ukoliko bi ona uistinu predstavljala stav antifašističke Evrope i svijeta.

Žalosno je što je gospodnu Incku, koji bi trebalo da radi na razvoju suživota i boljoj budućnosti u BiH uopšte palo na pamet da bi se mogao slaviti dan na koji je nastala Nezavisna država Hrvatska u kojoj je izvršen genocid nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom.

Izjava Incka je uvreda za malobrojne preživjele i na stotine hiljada porodica žrtva logora Јasenovca, Donje Gradine, Lepoglave, Јadovna i brojnih drugih srpskih stratišta, ali i porodica poginulih boraca Otadžbinskog rata koji su dali živote upravo da bi spriječili pogrom koji je zadesio njihove porodice tokom Drugog svjetskog rata, zbog čega od njega lično očekujemo da shvati težinu svojih izgovorenih riječi i bol koji je njima nanio svim ovim porodicama, zaključuje se u saopštenju za javnost Socijalističke partije.