latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:03 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Smartfoni donose novu globalnu bolest - ukočen vrat

Јurospajn, najveća evropska grupacija fizijatara i medicinskih specijalista koji se bave bolestima kičme, upozorila je danas na negativne posljedice pretjeranog korišćenja smartfona, navodeći da će "ukočen vrat" postati globalna bolest novih generacija.
Mobilni telefoni - ilustracija (foto: Thinkstock) -
Mobilni telefoni - ilustracija (foto: Thinkstock)

 U saopštenju ovog udruženja dostavljenom Tanjugu, ukazuje se da su pametni telefoni, iako potrebni svima, u tolikoj mjeri ušli u svakodnevni život ljudi da su postali njihov neizostavni pratilac, pa da ih ljudi često koriste držeći između uha i ramena dok razgovaraju.

Upravo to će izgleda vrlo brzo uticati na zdravlje korisnika telefona, jer se poslije nekog vremena može osjetiti nelagodnost i vrlo često uho korisnika počinje da se zagrijeva, a vrat da boli. Mada "užareno" uho možda nije predmet brige specijalista za kičmu, druga posljedica pretjeranog korišćenja smartfona to definitivno jeste - a to je ukočen vrat, ili takozvani "tekst vrat", navodi Јurospajn.

"Tekst vrat" je pojam koji se koristi za opisivanje bolova u vratu i mogućih oštećenja koja se javljaju zbog stalnog gledanja naniže u mobilni telefon, tablet ili drugi bežični uređaj duži vremenski period.

Fizički razlog tog bola je lako objasniti. Glava čovjeka može da teži pet kilograma i kada se nagne naprijed da bi se gledalo u displej elektronskog uređaja, vrlo često pod uglom od 60 stepeni, vratni mišići trpe pet puta veće opterećenje, jer fizička snaga i gravitacija povećavaju pritisak koji težina glave vrši na vratne mišiće na 25 i više kilograma.

Naša ramena i vratni mišići onda trpe taj pojačani pritisak težine, kao rezultat neugodnog položaja glave. Poznate dugoročne posljedice toga mogu da budu nelagodnost u vratu, bol, ukočenost i glavobolje koje se vremenom mogu pogoršati.

Zato profesorka Margareta Nordin, predsjednica Јurospajna, predlaže da se prave česte pauze u korišćenju mobilnih uređaja tokom dana, a profesor Tomas Blatert dodaje da simptomi "tekst vrata" moraju pomno da se prate jer su sve bitniji, budući da "uglavnom pogađaju mlade, inače zdrave generacije".

Stoga, Јurospajn savjetuje redovno vježbanje mišića vrata kako bi se oni ojačali na taj način opustio i vrat i mišići leđa, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug