latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:34 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Šumarstvo i prerada drveta nosilac razvoja opštine Ribnik (VIDEO)

Po svim parametrima, šumarstvo i prerada drveta nosilac su razvoja opštine Ribnik. U ova dva sektora zaposlen je i najveći broj radnika.
Opština Ribnik - Foto: RTRS
Opština RibnikFoto: RTRS

Zbog svega toga u strategiji razvoja Ribnika, koja je u fazi izrade, šumarstvo i drvna industrija zauzimaju centralno mjesto.

Šumarstvo i drvoprerada „adut“ su iz rukava opštine Ribnik, kaže načelnik Radenko Banjac. Sve više je onih, koji se odlučuju za preradu drveta, jer je zbog šumskog bogatstva ove regije – to unosan i siguran posao.

- Mi na području naše opštine imamo 21 trenutno registrovano preduzeće za preradu drveta, od toga je 12 preduzeća koja vrše prorez i ostalih 9 preduzeća koji se bave cijepanjem drveta, kaže Radenko Banjac, načelnik opštine Ribnik

U preduzećima za preradu drveta zaposleno je gotovo 300 radnika. Јedan od njih je i Ilija Vračar. Posao nije lagan, ali kaže, zadovoljan je.

Nadležni tvrde - cilj je ohrabriti preduzeća iz Ribnika da uđu u polufinalizaciju i finalizaciju drvne proizvodnje, što bi dovelo do povećanja broja radnih mjesta. Neka od preduzeća već su ušla u ovaj proces. Uglavnom izvoze svoje proizvode.

- U našim pogonima obrađujemo drvo, koje izvozimo pretežno na evropsko tržište, prvenstveno Italija, Slovenija i Hrvatska, a dio parene bukve odlazi i na Egipatsko tržište, ističe Marijana Barjakktarević, menadžer preduzeća za preradu drveta.

 - Zaokružili smo primarnu preradu drveta i trenutno smo na finalizaciji odnosno izradi proizvodnog programa jele i smrče i to elemenata i punih ploča, napominje Momčilo Todorović, drvoprerađivač.

U šumskom gazdinstvu Ribnik zaposleno je 250 radnika, a planom proizvodnje godišnje se posiječe do 120 hiljada kubika šume. Ove godine očekuje se da će taj plan biti premašen.