latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:23 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Bondarev: Putin tretira Dodika kao političara svjetskog ranga

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tretira predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao političara svjetskog ranga koji je moćan, uticajan i koji ima veliki značaj za Rusiju, ističe šef balkanskog sektora Ruskog instituta za strateška istraživanja /RISI/ Nikita Bondarev.
Milorad Dodik i Vladimir Putin (arhiv) - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Vladimir Putin (arhiv)Foto: RTRS

On je naveo da je dovoljno pogledati na sajtu Kremlja /kremlin.ru/ koliko puta i u kojim okolnostima su se njih dvojica sastali i koja pitanja su pokretana u tim susretima.

"Vidimo da Federacija BiH, centralne vlasti u Sarajevu, Bakir Izetbegović i međunarodni predstavnici u BiH uporno pokušavaju da preispitaju principe na kojima postoji BiH i da ih izmijene u pravcu smanjenja prava i sloboda Republike Srpske, sve do njenog potpunog uništenja", ističe Bondarev, a prenosi portal "Ruska reč".

On upozorava da taj proces ne može biti jednostran - "ako se Republika Srpska briše sa političke karte svijeta, onda se time pokreće lančana reakcija i pod znakom pitanja je i muslimansko-hrvatska federacija /FBiH/, i distrikt Brčko, i uopšte BiH u njenom sadašnjem vidu".

"Nerealno je uskratiti prava i slobode autonomiji Srba u BiH i očekivati da se proces na tome završi", ocjenjuje Bondarev.

Naučni saradnik za slavistiku Ruske akademija nauka Georgij Engeljgart ocjenjuje da je Dodik "možda najpouzdaniji partner Rusije u regionu".

"Rusija već deset godina dosljedno sarađuje sa Banjalukom. Upravo su odnosi sa Moskvom i bili razlog zbog koga je Zapad nezadovoljan Dodikom", navodi Engeljgart.

On naglašava da Rusija može da pomogne Republici Srpskoj isto kao što je pomagala i do sada - odbranom dosljednog i nepristrasnog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i blokiranjem pokušaja da se on preispita u duhu "izgradnje centralizovane BiH".

Izvor: SRNA